S anticiklonom stigle i niske temperature: Jutros u Gorskom kotaru i 0°C! / Jačanje bure tijekom srijede!

marko

Promjena vremena koja nas je pogodila potkraj prošlog tjedna, lokalno je donijela i veće količine oborina, ali je s njom i stigao osjetno hladniji zrak. Odmicanjem frontalnog poremećaja na jugoistok Europe, njegovo mjesto zauzela je snažna anticiklona koja se proširila na veći dio Europe, dodatno povlačeći svježiji zrak sa sjevera i sjeveroistoka kontinenta.

Hladan zrak, vedrina i vrijeme s malo vjetra, doprinijeli su hlađenju u noćnim i jutarnjim satima, što je rezultiralo i pravim zimskim jutrima u gorskim predjelima. U utorak ujutro u Pargu i Delnicama su izmjerena samo 4°C, a mjestimice je išlo čak i do 0°C (neslužbeno).
Na Kvarneru su temperature također se osjetno snizile, naročito u zaleđu Rijeke, gdje je na automatskim postajama u Jurdanima i Čavlima izmjereno 7°C.
Uz obalu i na otocima, na službenim postajama Rijeka je bila najhladnija sa 12°C. Slijede Omišalj s 14°C, Rab 16°C, a u Malom Lošinju izmjereno je 17°C.

Na postajama u ostalim predjelima Hrvatske, najhladniji su Gospić i Zavižan s 4°C, a hladno je bilo i unutrašnjosti Istre, gdje je u Pazinu izmjereno 5°C.
U nizinama Hrvatske temperatura se spustila i do 6°C (Karlovac), dok je najhladniji predstavnik Dalmacije bio zadarski Zemunik s 10°C.

Unatoč danu u kojem je dominiralo sunčano vrijeme, temperature nisu odviše narasle.
Najtoplija u 14h bila je Opatija s 25°C, Cres, Rab, Bakar i Senj 24°C, Rijeka, Mali Lošinj i Krk 23°C, Kukuljanovo 20°C, Delnice, Gospić i Otočac 18°C, Crni Lug 16°C, Parg-Čabar 14°C, dok je najhladniji bio Zavižan s 10°C.

Unutrašnjost je imala i nešto više oblaka, ali i temperature do 20°C.

More je zbog bure malo osvježilo pa je u Krku 22°C, a u Opatiji, Crikvenici i Rabu 23°C. Najtoplije je u Dubrovniku s 25°C.

Bura je malo rashladila more, ali idućih dana ona će jačati, tako da će i temperatura mora pasti. Očekuju se olujni udari duž istočnog priobalja i podno Velebita, na riječkom području na pojedinim lokacijama ona će biti umjereno jaka, uz mogućnost za poneki jaki, rijeđe i olujni udar.
Na području Gorskog kotara puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, koji će na vjetrovitim dionicama cesta znatno usporavati, možda čak i zabraniti promet pojedinim skupinama vozila.

Iduće jutro (srijeda) zbog vedrine će također biti hladno ili svježe, a danju će opet biti sunčano uz buru, zbog koje će i temperature biti uglavnom ispod 25°C na Kvarneru, a ispod 20°C u Gorskom kotaru.

U četvrtak bura još jača, uz prisutnu vedrinu ili malu naoblaku tako da se očekuje sve vrlo slično kao u srijedu.

U petak postoji mogućnost i za nešto više oblaka, a vjetar će oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Samim time će i temperature malo porasti.

Tijekom subote i nedjelje bar djelomice sunčano vrijeme, jutra će biti nešto toplija, a danju uz slab vjetar temperature će biti oko 25°C ili malo iznad na Kvarneru, dok će u gorju biti svježije.

U novi tjedan mogli bi ući s prolaznom promjenom vremena, no o tome ćemo više reći idućih dana.

Naslovna: U Sungeru (Mrkopalj), jutros samo 0°C!, foto: Marko Krema

Satelitski pogled na Hrvatsku, NASA
nasa

Sličan sadržaj