I tijekom subote na Kvarneru lokalno pala obilnija kiša / Vrijeme “po buri” u novom tjednu

sandro p, susak

Snažna ciklona iz Sredozemlja uz popratni frontalni poremećaj već je u noći na subotu potopila dijelove Kvarnera i s do 100 mm kiše, a kišna epizoda nastavila se i tijekom same subote te ponovno u večernjim satima, kada je lokalno bilo izraženijih grmljavinskih nestabilnosti.

Posebno su tijekom subote bili zahvaćeni južni otoci što je rezultiralo da se Rab u nedjelju ujutro probudio sa 80 mm kiše u kišomjeru. Upola manje, ali opet obilna količina, pala je u Malom Lošinju, 40 mm, a nešto manje imalo je Kukuljanovo (32 mm).
Na području Gorskog kotara zapad i središnji predjeli dobili su tek malo manje od 20 mm kiše, a na sjeveru je palo oko 10 mm oborine.
Rekorder je tijekom subote bio Zavižan na kojem je izmjereno 105 mm oborine.

Na kraju, od ciklone u dva dana sasvim pristojna i očekivana količina kiše. Na službenim postajama Kvarnera i Gorskog kotara u milimetrima ukupno od ciklone to izgleda ovako:

115 Senj
85 Rab
71 Omišalj
46 Mali Lošinj
31 Rijeka
27 Parg

Kopno Hrvatske dobilo je također mjestimično veću količinu kiše od ciklone. Izdvajamo Sisak sa 63 mm, Gradište sa 46 mm, a u Slunju je palo 84 mm kiše.
Dalmacija je oborinski bila različito zastupljena, sjeverni i srednji dio dobio je lokalno obilniju kišu (i preko 50 mm), dok je jug dobio najmanje.

Ciklona nije prošla nezapaženo niti u susjednim zemljama. Još prije dolaska Estofex je upozoravao na mogućnost jakog nevremena na jugu Italije što se i dogodilo, jer je u subotu područje Napulja pogodilo jako nevrijeme praćeno ekstremnom tučom, čija je veličina bila loptice za bejzbol. Nastala je znatna materijalna šteta, a nekoliko ljudi je i ozlijeđeno.

Tijekom petka i subote gledali smo kako se veća oborinska masa premještala Slovenijom pa je u skladu s time došlo i do izraženijih oborina. Rateče blizu Kranjske Gore je tijekom subote dobilo 52 mm, Kredarica 49 mm, a rekorderi su tijekom petka bili Nova Gorica sa 60 mm te ljubljanski aerodrom Brnik sa 57 mm.
Ovome dodajemo i zanimljivost da je fronta na Triglavu donijela snijeg, a na Kredarici se jutros temperatura spustila i na -4°C uz 6 cm snježnog pokrivača.

Po prolasku fronte, ojačala je anticiklona sa sjeverozapada Europe, a zbog razlika u tlakovima između juga i sjevera zapuhala je i bura pa su i temperature u padu.
U 14h izmjerene su sljedeće vrijednosti temperature zraka u PGŽ:
15 Parg
16 Delnice
17 Crni Lug
21 Kukuljanovo
22 Crikvenica
23 Mali Lošinj
24 Bakar, Krk, Rab, Rijeka
25 Opatija
U moru još nije znatnije osvježilo, temperatura se uglavnom kreće oko 24°C, jedino su na riječkom području niže, ali sigurno će pasti jer će i idućih dana puhati bura, koja će izmiješati slojeve mora.

Čim najavljujemo buru, znači da će stabilno vrijeme biti i u novom tjednu. Pretežno ili djelomice sunčano vrijeme obilježit će veći dio idućeg tjedna. Na Kvarneru će puhati bura, a u gorju sjeveroistočnjak, s time da će bura povremeno imati olujne pa možda čak i orkanske udare.

Tek potkraj tjedna povremeno može biti nešto naoblake, ali i dalje bez kiše. Sve u svemu pred nama je tjedan s puno sunca i ugodne topline, ali naglasak treba staviti i na hladnim i svježim jutrima, posebno u Gorskom kotaru.

Naslovna: Munje nad Suskom, foto: Sandro Puncet

Detektor munja, subota 20:30h, dolazak zadnjeg vala nestabilnosti, blitzortung.org&pljusak.com

Radar, adrialog.com

Rijeka, foto: Marko Sladojević

Vrbnik, foto: Dino Bertić

Pula, foto: Sendi Smoljo

Rovinj, foto: Robert Pichler

Zadar, foto: Ivan Toman

Ekstremna tuča na području Napulja, Italija, foto: meteoweb

Video nevremena uz obalu Napulja, Italija
https://www.youtube.com/watch?t=54&v=8ou2T1LDkns

Snijeg na Kredarici (Slovenija), meteo.si/ARSO

Sličan sadržaj