Prije fronte padali europski nacionalni temperaturni rekordi

Germany Europe Heat

Početak rujna obilježilo je spuštanje fronte sa sjevera Europe koja je većem dijelu Europe donijela ili će tek donijeti željeno osvježenje, kako bi “stara dama” napokon predahnula od dugog toplog ljeta.

No, prije fronte došlo je do znatnijeg dotoka toplog zraka s juga, što je rezultiralo nevjerojatnom rujanskom toplinom u 8 europskih država: Austriji, Litvi, Moldaviji, Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Bjelorusiji.

U Njemačkoj je 48 postaja zabilježilo rujanski rekord 1.rujna, ai izostao je nacionalni rekord. Zato spomenutih 8 zemalja ima svoje nove rekorde i gradove rekordere, svi nastali 01. rujna:

38.8°C Voznesenk (Ukrajina)
38.4°C Tiraspol (Moldavija)
37.4°C Javornik (Češka)
36.8°C Tarnow (Poljska)
36.4°C Michalovce (Slovačka)
36.0°C Pottscharch (Austrija)
35.6°C Zitkovici (Bjelorusija)
35.1°C Druskininkai (Litva)

Već dan poslije, Moldavija je imala novi rekord. U gradu Falesti, izmjereno je 38.6°C, a rekord iz Ukrajine je izjednačen.

S prolaskom fronte posvuda je zahladnjelo tako da su spomunuti ekstremi postali prošlost, ali fronta ne može izbrisati ovo ljeto kkoje je u Europi bilo ekstremno vruće. Palo je više stotina apsolutnih rekorda, od vrućine stradalo više stotina ljudi, a posljedice suše u Poljskoj, Rumunjskoj i Češkoj osiguravatelji procjenjuju na 2.7 milijardi američkih dolara.

Naslovna: Dresden (Njemačka), AP Photo/Jens Meyer

Sličan sadržaj