Nastavak hladnijeg vremena u dijelovima Europe i do kraja tjedna / Jugu Italije mogućnost orkanskog nevremena

650x366_09071644_hd28-1

Nešto hladniji zrak koji je došao sa krajnjeg sjevera Europe u prošlom tjednu, proširio se u ovom tjednu na veći dio Europe, sve od sjevera do jugoistoka.

Ipak, zapadniji predjeli, prvi će se “izvući” iz nešto hladnijeg vremena. To se odnosi na područje Francuske, Nizozemske i Belgije kako tjedan bude odmicao.
Istovremeno će se hladniji zrak zadržavati u Njemačkoj, Poljskoj i Baltičkim zemljama kroz cijeli tjedan.

Zahladnjelo je i prema jugu Europe, jer je nakon iznimne vrućine, stigao hladniji zrak, što se ponegdje nije dogodilo i od prošlog proljeća, a po svemu sudeći u Hrvatskoj i zemljama okruženja svježije vrijeme potrajat će do petka ili subote, a zatim će malo zatopliti, ali bez povratka ljetnih vrućina.

U sjeni nižih temperatura, na jugu, uz afričku obalu upravo započinje stvaranje ciklone koja će Italiji lokalno donijeti i izrazite grmljavinske nepogode.
S obzirom da je temperatura mora oko Sicilije visokih 28°C, u početku je postajala mogućnost čak i za stvaranje tropskog ili vantropskog sustava, ali Sredozemlje je premali prostor da bi tako nešto dulje opstalo pa će sve, čini se, ostati na razini “obične” ciklone koja će itekako imati mogućnost za veće nerede na jugu Italije.

Estofex u ovom slučaju daje 2. stupanj upozorenja!

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj