Jaka bura ometa promet, slabljenje tijekom petka

11924757_1023723780991915_1974633658085083388_n

Stabilizacije vremena u hladnijim djelovima godine obično vežemo uz dosta bure. Bura nije ništa drugo nego prelijevanje zraka iz područja s visokim tlakom u područje s nižim tlakom.

Taj “niži” tlak zraka napravio je prilično štete na jugu Italije proteklih dana, o čemu ćemo više reći u posebnoj vijesti. Istovremeno anticiklona dominira većim dijelom Europe, zbog čega je i nastala ta razlika u tlaku koja se treba “preliti”.

Na sjevernom dijelu Jadrana i u sjevernoj Dalmaciji puše umjerena do jaka bura koja bilježi i poneki olujni udar. Iz tog razloga slijede i informacije iz HAK-a:
Samo za osobna vozila otvorena državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, zbog bure.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, te na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Svete Marije Magdalene zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju na autocestama A1 između tunela Bristovac i vijadukta Božići i na A6 između Kikovice i tunela Tuhobića.

Bura i sjeveroistočnjak razlog su i svježem četvrtku. U 14 sati bio je najtopliji Rab s 25°C, Mali Lošinj je mjerio 24°C, Cres i Opatija 23°C, Bakar, Krk, Crikvenica i Senj 22°C, Rijeka 21°C, Kukuljanovo 18°C, Otočac 17°C, Gospić 16°C, Delnice 15°C, Parg-Čabar 13°C, Crni Lug 10°C, Zavižan 8°C.
Vedrina dominira Kvarnerom, dok u gorju ima i nešto naoblake. Temperature mora su se snizile pa je na Kvarneru uglavnom 22 ili 23°C, na riječkim plažama i hladnije od 22°C.

Povremeno jake bure još će biti u prvom dijelu petka, a zatim će očekuje njeno slabljenje, što znači da će vikend biti topliji, jer je poznato da bura dodatno pojačava osjet hladnoće, iako pogled na termometar ne mora tu činjenicu nužno i potvrđivati.
Uzet ćemo za primjer našu postaju iz Rijeke s Pehlina, gdje je trenutno 20.1°C, no stvarni osjet ugodnosti uz tek umjerenu buru je 18.7°C. Onda je logićno da je na još vjetrovitijim područjjima taj osjet ugodnosti još i niži.

Foto: Sandro Torbica

Sličan sadržaj