Veliko nevrijeme pogodilo jug Italije (FOTO, VIDEO) / Osim ciklone za nastalu situaciju krivac i anticiklona!

11953320_758740907581973_3052681387097898611_o

Nažalost, ono što smo pred neki dan najavljivali kao mogućnost se i ostvarilo. Snažna ciklona koja je nastala uz afričku obalu teško je devastirala jug Italije obilnom kišom i jakim grmljavinskim nevremenima. Nastala je poplava, a zabilježeni su i odroni, dok vijesti o žrtvama nema.

Najviše je stradala Sicilija, a lokalno je palo i do 160 mm kiše. Za ovakvu situaciju svi će odmah uprijeti prstom u ciklonu, jer je direktno povezana s nastalom situacijom.

Ali ako se “zagrebe” malo dublje ispod površine, dolazi se do još jednog indirektnog krivca za veliko nevrijeme na jugu Italije – anticiklona nad Ujedinjenim Kraljevstvom, odnosno snažni anticiklonalni blok.

Zbog njegove snage svi sustavi premješteni su južnije i umjesto da prelaze preko Ujedinjenog Kraljevstva dalje nad Europu, oni dolaze iz smjera Španjolske. Treba isto tako imati na umu da je Atlantik iznadprosječno hladan, a Sredozemlje, naročito dio oko Sicilije, iznadprosječno toplo.
Kad se sudare hladna i topla zračna maza nastaju izrazita nevremena, kao što je slučaj od srijede i jedino što stanovništvo može u takvoj situaciji, je probati se pripremiti za najgore.

Olujni sustav, nakon što je pogodio jug Italije, brzo je nastavio dalje u smjeru Grčke donoseći oborine Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, a tijekom četvrtka i Bugarskoj, Rumunjskoj te Srbiji. Palo je lokalno i do 100 mm kiše.
Hrvatska je uglavnom ostala pošteđena, bila je prisutna tek naoblaka, a istok i jug zemlje imali su čak i povremenu kišu. U Slavoniji je na istoku palo do 10 mm, a a dubrovačkom području oko 5 mm kiše.
Puno više se osjetila bura koja je također bila posljedica utjecaja ciklone s juga, odnosno razlike u tlaku, u odnosu na anticiklonu s kontinenta. Bilježeni su i olujni udari, a slično još može biti u prvom dijelu petka

Fotografije i videozapisi koje smo pronašli na internetu, ne daju do znanja da je ne tako davno Sicilija imala ekstremnu vrućinu uz pojavu suše.

Naslovna sa Sicilije: meteoweb

Najava nevremena od strane ESTOFEX-a uz satelitsku snimku olujnog sustava nad Sicilijom. Monstruozni kumulonimbus dizao se uvis do čak 15 km, a temperatura na njegovom vrhu bila je -77°C. Grafika: Metjeffuk

Satelitska snimka olujnog sustava

Temperatura mora u Europi, Accuweather.com

Odstupanje temperature mora u Europi, Accuweather.com

Foto: MeteoWeb

Foto: Meteo Sicilia

https://www.youtube.com/watch?v=nsphsVuuEFY

Prošlog vikenda Napuljsko područje pogođeno je jakom tučom velikog promjera koja je čak razbijala i vjetrobranska stakla!

Sličan sadržaj