Poplave na jugoistoku Azije, Japan pošteđen tajfuna

rb_lalo-animated

Tropska ciklona (kišna oluja) Vamco pogodila je dijelove Indokine, donoseći poplave i velike količine kiše. Na području Vijetnama lokalno je palo i do 400 mm kiše, a blizu mjesta udara oluje na kopno, mjereni su udari vjetra do 75 km/h..
Iako je tropska ciklona nad visokim područjem Vijetnama brzo slabjela, to nije spriječilo obilne oborine i lokalne poplave. Osim Vijetnama, obilna kiša pala je u Tajlandu i Kambodži, uglavnom 75-150 mm, a iznimno lokalno i do 300 mm.
U planinskim područjima, visoki vodostaji rijeka doveli su do poplava, a posljedično je došlo i do klizišta i odrona. Oborine se na području Indokine nastavljaju i u drugom dijelu tjedna.
Vamco se prvi put zavrtio istočno od Vijetnama potkraj nedjelje po lokalnom vremenu. Bio je klasificiran kao tropska depresija, ali je ciklona brzo ojačala na tropsku oluju prije nego je pogodila središnju obalu Vijetnama.

Na zapadnom Pacifiku i dalje se nastavlja intenzivna tropska aktivnost. Tajfun opasnog imena, Krovanh, nova je prijetnja Japanu. Japanci imaju dobru i lošu vijest. Dobra je da će ih taj tajfun najvjerojatnije zaobići, a loša da će biti toliko jak da će se na kopnu osjetiti posredan njegov utjecaj.
U utorak kasno navečer (lokalno vrijeme), tadašnja tropska depresija 20W ojačala je na tropsku oluju Krovanh s udarima vjetra blizu 90 km/h, a bila je locirana oko 700 km sjeveroistočno od Guama.
U četvrtak Krovanh je dosegao status tajfuna. Daljnje jačanje se očekuje kroz dan ili dva, ali kako smo već rekli ulazak na kopno nije izgledan zbog ciklone koja se nalazi nad Japanom i koja drži tajfun podalje, a trebalo bi doći i do okretanja smjera prema sjeveroistoku.
Ipak, kako se radi o tropskom sustavu, gdje je nepredvidljivost glavna karakteristika, ne može se potpuno isljučiti niti mogućnost skretanja tajfuna prema Japanu.
A Japancima to sigurno ne treba jer se još uvijek oporavljaju od posljedica prolaska nekadašnjeg tajfuna, a zatim tropske oluje Etau, čiji su se ostaci tjedan dana zadržavali nad Japanom donoseći obilne oborine.

Ciklona koja djeluje na vrijeme nije u stanju proizvesti toliko nevolje kao jedan tropski sustav. To uvijek treba imati na umu. Posebno to vrijedi za sve one koji znaju uspoređivati našu buru s tajfunom. Bura je vjetar, a tajfun je cijeli olujni sustav hranjen toplinom. Bura puše na mahove, a u tajfunu vjetar puše stalnom brzinom. I u konačnici, rijetke su prilike kad nam neki jak vjetar, bura ili jugo donesu obilne oborine, a to je sa tropskim sustavom gotovo normalna pojava. Obična tropska ciklona u stanju je proizvesti i 500 mm kiše u 24h, a onda nema potrebe govoriti kakva je moć tajfuna.

Za kraj ovog pregleda koja riječ i o situaciji na ove sezone prilično inertnom Atlantiku, gdje traje (barem na kalendaru) špica tropske sezone.
Postoje dva područja jače aktivnosti, tropska depresija 9 i tropski val s mogućnošću jačanja. Oba područja nalaze se na središnjem dijelu oceana i u danima koji slijede, mogli bi zaprijetiti Karibima, ali još je dug i neizvjestan put pred njima.
Do sada tropska sezona na Atlantiku imala je 9 tropskih sustava. Posljednji je bio Henri koji je kao tropska ciklona zapadu Europe donio lokalno obilnije oborine i orkanske udare vjetra.

Naslovna: Satelitska animacija tajfuna Krovanh

Sličan sadržaj