Jak potres u Čileu, poginulo najmanje 8 ljudi (FOTO, VIDEO)

459672.local

Potres magnitude 8.3 stupnja Richetrove ljestvice, pogodio je područje Čilea, u srijedu navečer po lokalnom vremenu, a nakon njega uslijedio je niz slabijih potresa.

Čileanske vlasti objavile su kako je od posljedica potresa smrtno stradalo najmanje 8 ljudi, a milijun Čileanaca evakuirano je zbog opasnosti od tsunamija, koja je nekoliko sati nakon potresa ukinuta.

Upozorenja od tsunamija bila su proglašena za Havaje, dijelove južne Kalifornije, Novi Zeland i Francusku polineziju i bila su na snazi 12 sati nakon potresa, a predviđa se da bi mogao doći i do Kine, visinom od 0.3 metara.

Duž čileanske obale tsunami je bio visok i do 5 metara visine u lučkom gradu Coquimbo, koji je uz Canelu najteže stradao u potresu. Zabilježena su klizišta, dok je veći broj građevina oštećen ili potpuno uništen.

Glavni udar zabilježen je u srijedu, u 19:54h po lokalnom vremenu, s epicentrom u moru 40 km zapadno od Illapela i 229 km sjeverozapadno od čileanske prijestolnice Santiaga. Potres je nastao kao rezultat pritiska na rasjed između dviju tektonskih ploča, Nazca ploče i južnoameričke ploče u središnjem Čileu.

Čileanski seizmografi izmjerili su potres od 8.4 stupnja po Richteru. Nakon glavnog, zabilježeno je najmanje 10 slabijih potresa. To “slabije” treba shvatiti vrlo uvjetno, jer je tih 10 potresa imalo magnitudu od 5 ili čak 7 stupnjeva po Richteru, a svaki od tih zasebno može počiniti materijalnu štetu. Hipocentar potresa bio je na 20 km, a osjetio se čak do Buenos Airesa u Argentini.

U Čileu je naređena evakuacija obalnih gradova, a do evakuacije je došlo i u nekim bolnicama, a sa svih krajeva zemlje pristiže pomoć najteže pogođenom području. Nastava u školama u četvrtak je odgođena u većem dijelu zemlje.
Uz potres se veže još jedna zanimljivost. Dogodio se u noći čileanskog Dana nezavisnosti. Ovogodišnja “La Pampilla”, proslava dana nezavisnosti, koja se održava svake godine u gradu Coquimbu, bez sumnje će ove godine ostati upamćena, jer do nje zbog potresa neće ni doći.

Ovo je najjači svjetski potres još od 01. travnja 2014. godine, kada se opet treslo područje Čilea i okolice, magnitudom 8.2 stupnja po Richteru.

Naslovna: Epicentar potresa; Izvor: EMSC-CSEM

Tsunami u Coquimbu

Valparaiso nakon tsunamija

https://www.youtube.com/watch?v=JlynZCjdaMU

Sličan sadržaj