Europa: Od oluja na zapadu do vrućine na Sredozemlju i zemljama Balkana

CPCX85CWoAAgcX8

Koliko su opasni tropski sustavi, najbolje ćemo predočiti podatkom da je nekadašnja tropska oluja Henri s Atlantika, u suradnji s drugim olujnim sustavom na zapadu Europe dovela do izraženijih nevremena uz veću količinu oborine, a sve je bilo praćeno i snažnim vjetrom.

Henri je brzo prešao preko Atlantika a zatim malo usporio došavši na britansko otočje. Njgovi ostaci uz djelovanje snažne ciklone nad zapadnom Europom, pogodili su Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i jugozapad Europe.
Obilna kiša pala je u Španjolskoj i Portugalu te na zapadu Francuske tijekom utorka, dok je tijekom srijede kišom bilo pogođeno Ujedinjeno Kraljevstvo.
Na području južne Engleske i zapadne Francuske palo je između 30 i 50 mm kiše. Uz kišu, na spomenutim područjima bilo je i vjetra, čiji su udari dosezali i 100 km/h. U Francuskoj je zabilježena i pojava dva tornada.

Grmljavinske oluje svoj su put nastavile i u večernjim satima srijede. Snažna hladna fronta ojačana ostacima Henrija pogodila je sjever i istok Francuske, a izmjeren je i udar vjetra od 135 km/h. Sve se premješta prema Belgiji, Nizozemskoj i zapadnoj Njemačkoj, gdje su također moguće izraženije oluje u noći na četvrtak te tijekom četvrtka.

Olujno je tijekom srijede bilo i u Maroku i Alžiru u Africi, ali i u Ukrajini, gdje je došlo do pojave tuče većeg promjera.

Sve se to događa istovremeno s valom vrućina na Sredozemlju i u balkanskim zemljama kojeg se ne bi postidjelo niti srce ljeta. Najtopliji u Europi bio je Bodrum u Turskoj sa 38°C. Ujedno su u Turskoj mjerene i najviše temperature zraka.
Osim Turske spomenut ćemo još po jednog najtoplijeg predstavnika svake zemlje, Cataniju u Italiji s 38°C, Zenica (BiH) je mjerila 37°C, Lefkoniko (Cipar) 36°C, Valjevo (Srbija) i Gjirokastra (Albanija) 35°C, Murcia (Španjolska), Figari (Francuska) i Podgorica (Crna Gora) 34°C, a među top 100 najtoplijih u Europi za srijedu, svoje je mjesto (83.) našao i Osijek s 33°C.
Kada već spominjemo temperaturu, na Arktiku je izmjerena najviša dnevna temperatura od -2°C, što je znak da je zima u našim krajevima još jako daleko.

Osim temperatura, Europa je zabilježila lokalno i obilniju oborinu, a radi se o području jugozapadne i srednje Europe. U Švicarskoj i Portugalu do 70 mm kiše, u posljednja 24h, a s obzirom na to da se olujni sustav i dalje premješta srednjom i dijelom sjeverne Europe te će se brojke još mijenjati.

Naslovna: Tornado u Francuskoj; Izvor: lachainemeteo.com

Sličan sadržaj