Nakon bure od 170 km/h (VIDEO), stiglo i prolazno zatišje / Od četvrtka do kraja tjedna osjetno sunčanije

12042729_548867638621677_6987232398523092787_n

Vrijeme od subote do ponedjeljka obilježila je prva marčana bura. Prva se obično smatra kada puše na većem dijelu Jadrana, i to olujnim prosjekom s orkanskim udarima. Prilično je jako puhalo, a i u Rijeci su lokalno mjereni olujni udari vjetra (Pehlin 24 m/s).

Ipak, neusporedivo je to sa orkanskih 170 km/h s Krčkog i Paškog mosta. Točnije, službenih 167 km/h izmjereno je na Krčkom mostu, a neslužbenih 170 km/h na Paškom mostu.

Ove potonje izmjerio je fotograf iz Zadra, Aleksandar Gospić sa svojom ekipom, te sve dokumentirao u video prilogu na dnu ove vijesti.

Smirila se bura, pala noćna temperatura

Bura se na Kvarneru uglavnom smirila u drugom dijelu ponedjeljka, a situacija s vedrinom i bez vjetra pogodovala je noćnom ohlađivanju s ponedjeljka na utorak. Tako se temperatura mjestimice i u Rijeci spustila i do samo 2°C, a u riječkom okruženju i do -3°C. Slično je bilo i u Gorskom kotaru, dok su otoci bili najtopliji, uz temperaturu do 8°C.

Ohlađivanje bi se nastavilo i do samog izlaska sunca da nije oko 6 sati pristigla naoblaka sa sjevera, u sklopu oslabljene fronte koja se premješta i koja donosi ponegdje i slabe oborine, što je dovelo do porasta temperatura.

Zbog prolaska spomenute slabe fronte, na području Kvarnera je pretežno i potpuno oblačno vrijeme, uz slab vjetar. Mjestimice ima nešto slabe kiše.
Mali Lošinj, Susak i Volosko mjere 12°C, slijede Bakar, Cres, Krk, Rab i Senj s 11°C, Crikvenica, Malinska, Opatija i Rijeka 10°C, Čavle i Kukuljanovo 9°C te Cernik, Hreljin i Jurdani 8°C.

Gorski kotar i Lika imaju potpuno oblačno vrijeme, također uz mjestimične slabe oborine.
Zavižan je najhladniji s -2°C, slijedi Parg s 2°C, Delnice 3°C, Crni Lug 4°C, Otočac 6°C te Gospić 7°C.

Istra je također prekrivena oblacima, uz slab vjetar promjenjiva smjera. Samo mjestimice može biti slabe kiše ili rosulje.
Labin i Pazin mjere 9°C, slijede Pula, Poreč, Rovinj i Umag s 10°C te Brijuni i Buzet 11°C.

Predah od bure bio je prolazan, jer će već u idućim satima opet umjereno ili čak i jako zapuhati, a tijekom srijede bit će mjestimice i olujnih udara. Neće biti snažna kao prva zbog manje razlike u tlakovima, ali će opet stvarati poteškoće u prometu.
Danas je Meteoalarm “zelen”, a za srijedu “žut”, što znači da će biti mjestimice olujnih udara bure, ali ponavljamo – bura neće biti snažna kao prošla.

Od četvrtka do kraja tjedna
Potrajat će do četvrtka poslijepodne kada će oslabjeti, a uz sunčano vrijeme sve do kraja tjedna posvuda će biti i toplije barem tijekom dana, jer će noći biti hladnije zbog vedrine i izostanka vjetra.

Tako će nakon dosta burne prve polovice tjedna s prohladnim vremenom, njegov nastavak donijeti puno ugodnije vremenske prilike.

Potpuna suprotnost u odnosu na početak treće dekade ožujka. A što nas čeka, saznajte ovdje ili prateći našu prognozu i objave.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Foto: Senj
Goran / RIMETEO)

Video: Paški most
Aleksandar Gospić

Sličan sadržaj