Propustili ste pomrčinu Sunca? Pogledajte kako je izgledala! (VIDEO)

www.usnews.com

Vjerojatno ste propustili potpunu pomrčinu Sunca 9. ožujka, jer i nije bila vidljiva s naših prostora, osim ako niste gledali prijenos uživo putem stranice Slooh. Počela je u Indoneziji, neposredno nakon izlaska Sunca, a zatim se događala uzglavnom iznad nenaseljenog područja nad Pacifikom.

Vidjeli su ju uživo stanovnici nekolicine indonezijskih otoka, možda putnici i posade brodova u Pacifiku, te zanimljivo, putnici aviona na letu iz Anchoragea do Havaja u kojem je bilo svih, od putnika željnih odmora do “lovaca na pomrčinu”.

Mjesec je počeo zaklanjati Sunce u 6.20h po lokalnom vremenu na zapadu Indonezije, do 7.30h već je napuštao Sunčev disk.

Sjena koju je stvarao Mjesec na Zemlji, premještala se od jugoistočne Azije preko južnog Pacifika do sjeverne hemisfere, od Indonezije do područja sjeverno od Havaja, kroz 8 vremenskih zona uključujući Međunarodnu datumsku granicu.

Spektakl je bio namijenjen samo nekima, jer ga je uživo moglo vidjeti tek manji broj ljudi, upravo zbog specifičnosti putanje. Iduća pomrčina bit će u kolovozu 2017. godine.

Naslovna: usnews.com

Kretanje Mjesečeve sjene po površini Zemlje, snimljeno iz svemira. Izvor: NASA

Putanja kretanja Sunca, Izvor: NASA

Pogled na pomrčinu iz aviona na letu Anchorage-Honolulu

Mikronezija
https://www.youtube.com/watch?v=KWvPQBTvtfc

Cijeli prijenos

Sličan sadržaj