U studenom nas očekuje rijetka astronomska pojava koja se neće ponoviti do 2032. godine

Kompozit fotografija opažanja NASA-e i ESA-inog solarnog i heliosferskog opservatorija pokazuje put Merkura tijekom njegovog tranzita u studenom 2006. godine. Solarni i heliosferski opservatorij / NASA / ESA putem AP

Do jednog od najiščekivanijih astronomskih događaja godine preostalo je manje od mjesec dana, a ako ga želite vidjeti vlastitim očima, morat ćete se početi pripremati već sada.

Rijetko astronomsko poravnavanje poznato kao Merkurov tranzit dogodit će se u ponedjeljak, 11. studenog, i bit će vidljivo u gotovo cijeloj Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Europi, Africi i zapadnoj Aziji.

Slično kao pomrčina Sunca, tranzit je kada planet prolazi izravno između Zemlje i Sunca. Tranziti su rijetki i javljaju se samo 10 do 13 puta svakih 100 godina, a sljedeći se događa 13. studenog 2032. godine.

Međutim, kako bi vidjeli tranzit Merkura sljedećeg mjeseca, gledatelji će trebati odgovarajući solarni filtar za sigurno gledanje u Sunce, kao i vrijeme bez oblaka.

Gledateljima će za slijedeći mjesec biti potrebno puno više od para zaštitnih naočala kako bi vidjeli tranzit Merkura. Merkur je premalen da biste ga vidjeli uz naočale za promatranje pomrčine stota zahtijeva siguran solarni teleskop.

Merkurovi tranziti jesu rijetki, ali događaju se puno češće od tranzita Venere. Venerini tranziti ponekad se nazivaju “dva puta u životu”, jer se događaju u parovima, razdvojeni dugim vremenskim periodom. Par tranzita dogodio se 8. lipnja 2004. i 5. lipnja 2012., a sljedeći će se ponoviti tek 10. prosinca 2117. godine.

Sličan sadržaj