Nakon sunčane subote, već s nedjeljom stigla nova kiša

U subotu je vrijeme obilježilo sunce, i to ne bar malo sunčano vrijeme, već pretežna vedrina, zbog čega smo na našoj facebook stranici objavili satelitsku snimku NASA-e, gdje se vidi da je polje vedrine zahvatilo cijelu Hrvatsku, a i šire.

Uz tako sunčano vrijeme i temperatura je zamjetnije rasla pa je u Rijeci izmjereno 32°C, što je jedna od najviših vrijednosti temperature ovog ljeta, što dovoljno govori koliko smo do sada ovog ljeta bili pošteđeni većih vrućina. Rijeka je u subotu bila najtoplija na Kvarneru, iza nje bili su Mali Lošinj, Rab i riječki aerodrom s 31°C, dok je u Pargu izmjereno 25°C.
Najtopliji u Hrvatskoj bili su Knin, zadarski aerodrom i Split s 33°C.

Mnogi su subotu proveli na riječkim plažama. More je na riječkom području i dalje hladno. Nema redovitih dnevnih mjerenja, ali postoje ona na periodičnoj bazi. Tako je 10. srpnja izmjereno 21 ili 22°C, dok se trenutne temperature na postajama koja imaju redovita dnevna mjerenja na Kvarneru kreću između 23 i 24°C.

Već u subotu sa zalaskom sunca, stigla je naoblaka, a do subote kasno navečer i prve kapi kiše, što je značilo da je prolazna stabilizacija završila. Nedjelju obilježava promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme, a već ujutro je bilo kiše i u Rijeci.

Do kraja dana očekuje se nastavak nestabilnog vremena. Lokalni pljuskovi su mogući, ali se ne mogu sa sigurnošću najaviti, jer na vrijeme djeluje visinska ciklona koja podržava kruženje vlažnog i nestabilnog zraka, dok je u prizemnom sloju prisutna anticiklona, uz tlak oko normale.

U istom ili sličnom tonu bit će vrijeme i tijekom ponedjeljka i utorka. Bit će nestabilno uz mogućnost pljuskova i kiše, a lokalno može biti i jačih grmljavinskih nestabilnosti, jer će sa sjeverozapada stići nova količina vlažnog i nestabilnog zraka.

Zbog toga je DHMZ kroz sustav Meteoalarm izdao žuto upozorenje za ponedjeljak: Mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi. Vjerojatnost grmljavine 40-70 %. Za Gorsku Hrvatsku također je izdano upozorenje: Mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi, posebice u Gorskom kotaru. Vjerojatnost grmljavine 40-60 %.

Vjerojatno će upozorenja na vremenske neprilike biti i za utorak, ali ona još nisu izdana. Ono što modeli vide je ponovno mogućnost za lokalno jače grmljavinske nestabilnosti uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove, što bi označilo i početak stabilizacije vremena, koja bi trebala nastupiti od srijede.

Sličan sadržaj