Nakon ciklone hladnije / Saznajte što nas očekuje do kraja tjedna!

press_45

Protekla je ciklona osim brojnih meteoroloških zanimljivosti donijela po svom prolasku i niže temperature.

U utorak ujutro u PGŽ mjerene su sljedeće minimalne temperature zraka na službenim meteorološkim postajama: Parg -1, Rijeka 6, Rab 7, a Mali Lošinj 9°C.
Najhladniji u Hrvatskoj bio je Zavižan s -5°C, u unutrašnjosti minimalne temperature bile su od -1 do 4°C, a na obali i otocima 4 do 9°C.

U 7h u utorak izmjerene su sljedeće visine snijega: Zavižanu 25 cm, u Pargu i Begovu Razdolju 7 cm, a na Sljemenu 2 cm. Od nesluužbenih podataka izdvajamo 15-20 cm na Platku i 6 cm na Sv. Juri (Biokovo).

Danju je veći dio zemlje bio pod oblacima, uz povremene oborine (ponovno je bilo i tuče, na Jadranu lokalno pijavica), ali je na riječkom području bilo i sunčanih razdoblja. U PGŽ izmjerene su sljedeće najviše dnevne temperature zraka: Parg 4, Rijeka i Mali Lošinj 14, a Rab 15°C.
Najtoplije u Hrvatskoj tijekom utorka bilo je u Makarskoj gdje se živa u termometru popela do 16°C. U untrašnjosti se najviša dnevna temperatura kretala od 10 do 13°C, dok je u Gorskoj Hrvatskoj bilo najhladnije, od -2 do 4°C s iznimkom Like gdje je temperatura rasla i do 9°C.

Okrećemo se novoj cikloni koja će se formirati u Sredozemlju, ali zbog svog položaja daleko od područja PGŽ, osim na krajnjim otocima i u Gorskom kotaru i donijeti nešto oborina, dok se na preostalom području ne očekuju oborine ili će biti vrlo slabe.
Zbog položaja ciklone najveći naglasak stavljamo na buru, koja će lokalno na Kvarneru imati olujne udare tijekom srijede i četvrtka, dok će u petak slabiti. U Gorskom kotaru na vjetrovitim lokacijama može biti olujnih udara sjeveroistočnog vjetra.
U Dalmaciji će biti juga, koje na otvorenom moru južnog dijela može čak tijekom četvrtka biti i olujno.

Nadolazeća će ciklona najviše oborina donijeti Dalmaciji i unutrašnjosti Hrvatske. U Dalmaciji su mogući i izraženiji grmljavinski pljuskovi. U planinama će padati snijeg.

Od petka do kraja tjedna stabilnije i toplije vrijeme uz napomenu da u nedjelju u 02h pomičemo kazaljke jedan sat unaprijed. Počinje ljetno računanje vremena.

Naslovna: Položaj ciklone prema modelu ARW, rezolucija 12 km, u četvrtak. Iz priloženog je vidljivo da je ciklona postavljena tako da vrlo malo oborina može doći do Kvarnera, dok istovremeno razlika u tlaku između ciklone u Sredozemlju i anticiklone nad kopnom, dovest će do jačanja bure.
Najviše oborine dobit će područja u toplom sektoru ciklone, tj. područja pod utjecajem juga.
Izvor grafike: maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj