Pred vikend prestanak ciklonalne aktivnosti u Sredozemlju

trenutno

Na trenutnoj sinoptičkoj situaciji nad Europom, čiju smo sliku predočili naslovnom kartom modela GFS, vidljivo je da je dobar dio Europe pod utjecajem nekoliko slabijih ciklonalnih centara koji svoje polje nestabilnosti šire od zapadne do istočne Europe, dok je nad krajnjim sjeveroistokom kontinenta i na Atlantiku pozicionirana jaka anticiklona.

Zbog takvog rasporeda sustava, područja u ciklonalnom “prstenu” imaju nestabilno vrijeme s čestim oborinama, a kako su ciklone privukle i dovoljno hladnoće, Alpe i Dinaridi dobili su i snježni pokrivač.

Ono što se na naslovnoj slici još može vidjeti je i povezanost cijelog ciklonalnog polja sa ciklonama nad Islandom, ali isto tako je vidljivo pružanje grebena s Atlantika skroz prema Islandu u namjeri da prekine tu vezu.

Na slici ispod upravo se može vidjeti da će atlantska anticiklona “razbiti” tu povezanost i spojiti se s anticiklonom nad Skandinavijom i Rusijom, čime će postojeće ciklonalno polje ostati okruženo anticiklonama, postat će vrlo “ranjivo” i samim time osuđeno na propast.
Iako se na donjem prikazu vidi i jačanje Sredozemne ciklone tijekom srijede, a tijekom četvrtka dođe i do boljeg organiziranja zbog prolaznog jačanja ciklona na Atlantiku, do petka anticiklone će uspostaviti prevlast.

napad anticiklona

Ovako to izgleda za vikend, ciklona na Atlantiku i nad sjeveroistokom Eurrope, a između veliki pojas anticiklone s iznadprosječnim temperaturama i dosta sunca.

vikend

Prema današnjim prognostičkim materijalima sa sličnim rasporedom snaga trebalo bi se ući i u travanj, a tada pažnju privlači mogućnost hladnog prodora sa sjevera Europe.

Sličan sadržaj