Zimski “uragan” udara na atlantski dio Kanade, mogući udari vjetra i do 180 km/h

thumb

Kanadsko primorje uskoro će se naći na udaru vrlo snažne atlantske ciklone čiji će tlak u središtu biti vrlo niskih 956 hPa.

U narodu poznatiji kao “Nor’easter”, ova će oluja biti jedna od izraženijih koja je uopće pogodila atlantsku obalu Sjeverne Amerike ove godine. Očekuje se potpuni prometni kolaps, a u skladu s time izdana su brojna upozorenja.

Nastala je uz istočnu obalu SAD-a tijekom utorka, a onda je uslijedilo naglo jačanje i brzo premještanje ka sjeveroistoku i obali Kanade.

Prognoze su da će već od utorka navečer snažno djelovati na vrijeme donoseći obilne oborine (obilan snijeg), orkanske udare vjetra i dosta značajnu plimu na obali.

Najviše se strahuje od vjetra koji lokalno može imati udare i od 180 km/h. Uz vjetar tu je i snijeg koji će stvarati zapuhe i vijavice, a takvi uvjeti potrajat će sve do petka.

Prije 10 godina, oluja poznata pod nazivom “Bijeli Juan” donijela je lokalno i do metar snijega. Od ove se ne očekuje tako obilan snijeg, ali je i dalje riječ o većim količinama, u prosjeku između 50 i 70 cm.

Plima i porast razine mora predstavljat će dodatnu opasnost, jer će postojati mogućnost od poplava u obalnom području.

Uz sve nabrojeno mogući su i nestanci struje na većem području.

Da je ljeto, vjerojatno bi ova oluja bila snažnim uraganom 1. ili više kategorije. Dovoljno govori o njenoj snazi i prijetnji koju predstavlja području atlantske Kanade.

Grafika: TWN

Sličan sadržaj