Nakon ciklone stiže osjetno svježiji zrak, vikend ponovno u znaku povremenih nestabilnosti

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ
Prikaz trenutne i potencijalno buduće količine kiše od prosjeka. Vidljivo je da bi isprekidana linija (ukoliko se ostvari količina) trebala znatno odstupati od već iznadprosječne količine oborina.

Vrijeme nam je u prošlome tjednu pokazalo koliko može biti opasno i žestoko, od brojnih šteta uzrokovanih orkanskim naletima vjetra do obilnih izljeva kiše u kratkom vremenskom periodu, sve je to u nekoliko navrata zahvatilo šire područje PGŽ-a, a najviše štete zbrajalo se uz obalu od Rijeke prema Volosku i Opatiji te do Veprinca i Pobri. Neverama se čini još nije kraj, ipak je ljeto tek na svom vrhuncu pa će i zadnji tjedan u mjesecu srpnju biti promjenjiv, no nešto stabilniji od prethodnog.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem sekundarne ciklone na sjeveru Italije. Nju je potencirala fronta sa sjeverozapada kontinenta koja je tijekom jučerašnjeg dana (ponedjeljak) zahvatila područje Alpa i to najprije zapadne obronke zbog čega je i došlo do jačanja jugozapadnog visinskog strujanja koje trenutno struji preko našeg područja.

Južno od nas, na sjeveru Afrike, nalazi se oslabljena anticiklona koja je uzrokovala podizanje vrućeg zraka sa sjevera Afrike prema našem području. Zapadno na području Azora prevladava Azorska anticiklona koja je dijelom bila uzročnik povlačenja hladnog zraka sa sjeverozapada kontinenta prema našem području, no s obzirom da se nad Skandinavijom nalazi prostran sustav ciklona, isti je dodatno potaknuo hladnu frontu na spuštanje u južnije krajeve te time oslabio anticiklonu na sjeveru Afrike.

Prikaz sinoptičke situacija opisane u dva odlomka iznad slike. Vidljivo je da se nalazimo pod utjecajem sekundarne ciklone, a nju je potaknuo hladan zrak kojeg spuštaju azorska anticiklona (lijevo) te ciklona kod Skandinavije. Izvor : Neverin

Sekundarna ciklona se ni ovoga puta neće razviti u dugotrajnu ciklonu kakve obično budu tijekom zime, jeseni i proljeća pa će i ova promjena biti intenzivna, ali kratka jer se već sredinom srijede nakon prolaska fronte očekuje djelomična stabilizacija. Uz stabilizaciju bit će prisutan i osjetno hladniji (čitaj svježiji) zrak, a njega će održavati greben anticiklone koji će se odvojiti od Azorske anticiklone prema središnjoj Europi i time održavati sjeverno visinsko strujanje, odnosno dotok hladnog zraka.

S obzirom da se Azorska anticiklona izdužila u smjeru Europe i Amerike, sjever Atlantika ostao je prohodan za ciklonalne sustave pa je time ojačalo i zonalno strujanje. U takvoj situaciji imamo konstantan prolaz ciklona (sjeverozapad Atlantika – Skandinavija) koje sa sobom povlače i nešto hladniji i vlažniji zrak sa sjevera kontinenta, a kada dođe do blagog spuštanja ciklone prema središnjoj Europi, to najčešće uzrokuje nove nestabilnosti.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomcima iznad, vidljivo je da ćemo se tijekom četvrtka i petka nalaziti pod grebenom od Azorske anticiklone, vrijeme će tih dana biti najstabilnije ovaj tjedan. Izvor : Neverin

Odmakom grebena anticiklone s našeg područja dalje prema istoku otvorit će se mogućnost da se ciklona sa sjevera Atlantika spusti malo niže prema Europi te donese novu frontu do Alpa. Naše će područje stoga već od petka ponovno ući pod jugozapadno visinsko strujanje, a za vikend bi trebala ponovno stići i fronta, no ovoga puta bez ciklone jer bi hladan zrak najprije prešao preko istočnih obronka Alpa, no to ne bi trebalo drastično umanjiti jačinu fronte za vikend.

Ljeto se ovoga srpnja pokazalo na razne načine, od suše i vrućina do iznadprosječne količine oborina na širem području popraćenih s nekoliko intenzivnih fronti. Zaista jedan dinamičan srpanj, a hoće li i kolovoz nastaviti istim tempom ili ne, vidjet ćemo uskoro, do tada uživajte u vrhuncu ovog promjenjivog ljeta.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak umjereno do pretežno oblačan uz povremenu kišu, lokalno i pljuskove s grmljavinom, a nije isključena ni mogućnost za kratkotrajnu sitnu tuču. Ukupno bi moglo past 5 – 20 mm na širem području, a samo lokalno i preko 30 mm. Puhat će slabo do umjereno jugo, u gorju umjeren jugozapadnjak, a navečer jačanje i okretanje na zapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, u zaleđu Rijeke do 18°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 21 – 26°C.

Ukupna količina oborine tijekom utorka. Vidljivo je da će najviše oborina skupiti područje zaleđa Rijeke. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda promjenjiva, ujutro uz prolazak fronte očekuje se umjerena do jaka kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom. Sredinom dana stiže razvedravanje, a zatim do kraja dana pretežno vedro ili uz umjerenu naoblaku gdje i dalje nije isključena mogućnost prolazne kiše ili pljuska. Ukupno bi moglo pasti 10 – 30 mm kiše na čitavom području. Vjetar će u noći okrenut sa zapadnjaka na buru, a zatim prilikom nailaska fronte izgledni su olujni udari te lokalno i jači naleti vjetra na čitavom području. Popodne kratkotrajno slabljenje te navečer ponovno jačanje bure, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, u zaleđu Rijeke do 14°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Prikaz ukupne količine oborina u srijedu kada preko našeg područja bude prolazila fronta. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak pretežno vedar na čitavom području. Puhat će slab, sredinom dana i umjeren vjetar južnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke do 12°C a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Prikaz minimalne temperature u četvrtak. Jutarnje će temperature biti osjetno niže! Izvor : Meteoadriatic

Petak sličan četvrtku uz nešto više naoblake te stupanj – dva više temperature.

Vikend uz dosta naoblake te povremenih oborina, a vrhunac oborina te fronta se očekuju u toku nedjelje. Zapuhat će vjetar južnih smjerova, a temperaturno zbog oblaka nešto niže vrijednosti od petka. Prolaskom fronte ponovno slijedi stabilizacija, barem do kolovoza.

Sličan sadržaj