Nastavak stabilnog i iznad prosječno toplog vremena

Izvor naslovne ilustracije : Wetterzentrale
Prikaz prognoziranih odstupanja srednje dnevne temperature (linije u boji) od prosjeka (crvena linija). Crveni krug prikazuje period zatopljenja.

Ulaskom u klimatološku jesen vrijeme se postepeno primirilo nakon ekstremno kišnog kolovoza i kraja klimatološkog ljeta. Koliko je kišno bilo ovo ljeto govore i podaci da je u prethodna tri mjeseca palo daleko više kiše nego u ostalim mjesecima ove godine, a brojne poplave uzrokovane bujicama na našem području kao i olujan vjetar, donijele su i materijalnu štetu pa će ovo ljeto bez sumnje ostati u pamćenju po ekstremnim vremenskim pojavama.

Srećom, mjesec rujan do sada nije nastavio tempom kao i prethodna dva mjeseca već je donio nešto duži period stabilnog i suhog vremena, a takvo će se vrijeme uz temperature iznad prosjeka nastaviti i narednih nekoliko dana.

Sinoptička situacija

Veći dio središnje i sjeveroistočne Europe nalazi se pod utjecajem anticiklone čiji se centar trenutno nalazi kod Ukraine. Upravo ta anticiklona utječe na vrijeme kod nas od početka ovoga mjeseca.

Zbog položaja centra anticiklone, prema našem području nailazi sjeveroistočno visinsko strujanje koje donosi suh i nešto svježiji zrak, a sami sustav ujedno „štiti” veći dio Europe od nailaska ciklona pa se najbliža ciklona nalazi na jugu Mediteranskog mora, a druga na krajnjem sjeverozapadu Europe.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. Vidljiva je prostrana anticiklona koja obuhvaća veći dio središnje i istočne Europe te utjeće na vrijeme u cijeloj Europi. Izvor : Neverin

Narednih dana centar te anticiklone postepeno će se pomicati prema sjeveroistoku pa će i utjecaj sjeveroistočnog visinskog strujanja prema nama slabiti što će uzrokovati slabljenje vjetra (bure) te ponovni rast temperatura krajem tjedna.

Početkom idućeg tjedna (ponedjeljak) očekuje se vrhunac zatopljenja, a anticiklona bi se trebala dodatno odmaknut prema istoku što će vjerojatno otvoriti put ciklonama na Atlantiku prema Europi, a što bi potencijalno moglo uzrokovati novu kišu i povratak u prosječne temperature zraka krajem idućeg tjedna, no detaljnije o tome ćemo pisati u novoj tjednoj najavi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (petak) do kraja dana potpuno vedro. Puhat će bura, na istoku Kvarnera umjerena i jaka s jakim do olujnim udarima, a samo su lokalno u Velebitskom kanalu mogući i orkanski udari. Na ostatku područja slaba do umjerena bura ili sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, u zaleđu Rijeke do 13°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Prikaz brzine udara vjetra u petak tijekom noći. Vidljivo je da bi lokalno u Velebitskom kanalu moglo biti i orkanskih udara. Izvor : Istramet

Subota potpuno vedra na čitavom području. Puhat će slaba i umjerena bura, u Velebitskom kanalu s jakim, lokalno i olujnim udarima, a u gorju slab povremen istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, u zaleđu Rijeke do 15°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C, lokalno do 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 21 – 26°C.

Nedjelja pretežno vedra na čitavom području. Puhat će slab povremen vjetar promjenjiva smjera, po noći s kopna na more, a po danu s mora na kopno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, u zaleđu Rijeke do 15°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C, lokalno do 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 27 – 32°C, a u Gorskom kotaru 23 – 28°C.

Prikaz maksimalnih vrijednosti temperature u nedjelju. Vidljivo je da će se lokalno temperatura dizati do 32°C što je za 5°C iznad prosječnih temperatura za doba godine. Ponedjeljak će temperature dosezati vjerojatno još stupanj- dva više temperature. Izvor : Istramet

Ponedjeljak također pretežno vedar. Puhat će slab do umjeren vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 24 – 29°C.

Sličan sadržaj