Promjenjivo uz i dalje iznadprosječne temperature

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ
Na grafu je crnom linijom (označeno žutim markerom) vidljivo da se trenutno temperaturno nalazimo između prvog i drugog odstupanja od višegodišnjeg prosjeka što označava toplije vrijeme od prosjeka.

Proteklih dana imali smo priliku uživati u pravom babljem ljetu, pretežno do potpuno vedri dani uz temperature do, a ponegdje i preko 30°C, nizali su se iz dana u dan. Premda će pretežno vedrim danima doći kraj u narednom periodu, temperaturno ćemo i dalje ostati iznad prosjeka za doba godine pa uranjenu jesen ipak nećemo osjećati još neko vrijeme.

Sinoptička situacija

Naše se područje trenutno nalazi između dva sustava pa se i tlak zraka kreće oko „izjednačenih” vrijednosti (u ovom slučaju približno 1015 hPa). Centar anticiklone stoga se nalazi na zapadu Europe, a sama anticiklona izdužena je u smjeru sjever – jug pa se proteže od Islanda do Azorskih otoka. Na krajnjem istoku Europe također se nalazi anticiklona (ona koja je utjecala na vrijeme prošli tjedan), no ona neće direktno utjecati na vrijeme kod nas već će svojim stacionarnim prisustvom „otežavatiˇ prolazak ostalih sustava u smjeru istoka.

Na krajnjem sjeveru Europe smjestila se oslabljena ciklona, a njezina dolina trenutno se proteže te rubno hvata i naše područje pa utječe na povećano nakupljanje vlage u zraku. Pomicanjem anticiklone sa zapada Europe prema središnjoj Europi te dalje prema sjeveroistoku, naše će se područje naći pod jugoistočnim, a kasnije i južnim sektorom anticiklone koje će donijeti nešto svježiji zrak prilikom približavanja našem području.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. Vidljivo je da se nalazimo na donjem rubu “sendviča” između dviju anticiklona. Izvor : Neverin

Upravo bi ta nešto svježija fronta prelaskom preko našeg područja uzrokovala destabilizaciju vremena potičući nakupljanje vlage visinskim strujanjem s jugozapada te jačanjem konvektivnih nestabilnosti pa bi tijekom četvrtka šire područje trebala zahvatiti kiša, a lokalno bi nevremena mogla biti i jaka.

Odmakom centra anticiklone dalje preko Poljske, na našem će se području i dalje zadržati nešto svježiji zrak, no ponovno će ojačati jugozapadno visinsko strujanje koje će povlačiti novi vlažan zrak s Mediterana što bi ponovno moglo stvoriti uvijete za konvektivne oborine koje bi lokalno mogle uzrokovati i malo kiše, ali također lokalno i potpuni izostanak oborina.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada će se anticiklona centrom nalaziti kod poljske, a prema našem će području jačati jugozapadno visinsko strujanje potaknuto od ciklona na zapadu Europe. Izvor : Neverin

Ulaskom u vikend jačat će nove ciklone na zapadu Europe, a prema nama će se posljedično održavati jugozapadno visinsko strujanje koje bi povremeno moglo donositi kraću destabilizaciju vremena pogotovo u obliku povremene kiše, a postepeno će se i temperature vračati u vrijednosti kakve smo naviknuli u ljetnom periodu.

Dakle, do kraja ovoga tjedna često će prevladavati poluoblačno i oblačno vrijeme, a povremena kiša moguća je skoro svaki dan (lokalno će i izostati) s time da bi četvrtak trebao biti vrhunac kratkotrajnog osvježenja i mjestimičnih oborina.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (srijeda) uz umjerenu do potpunu naoblaku, u popodnevnim satima moguća je i lokalna kratkotrajna kišica ponajprije u zaleđu Rijeke. Na Kvarneru će puhati slab povremen vjetar južnih smjerova, a u gorju slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 12°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C, lokalno do 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Četvrtak uglavnom uz umjerenu naoblaku, na Kvarneru će biti i dužih sunčanih razdoblja dok u gorju oblačnih, a oborine su izgledne od sredine dana do navečer prvenstveno uz obalu i u zaleđu Rijeke te u gorju gdje bi lokalno moglo biti i jačih pljuskova s grmljavinom. Ukupno bi moglo pasti 1 – 20 mm kiše, a mjestimice bi na otocima mogla izostati. Do navečer će puhati slab vjetar južnih i jugozapadnih smjerova, a zatim okretanje na buru uz jačanje na umjerenu do jaku, u Velebitskom kanalu i s olujnim udarima dok u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, u zaleđu Rijeke do 15°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C, lokalno do 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Prikaz ukupne količine oborine tijekom četvrtka. Vidljivo je da će najviše oborina pasti na području zaleđa Rijeke te u gorju, a mjestimice bi na otocima mogla i izostati. Izvor : Meteoadriatic

Petak veći dio dana pretežno vedar, samo popodne u zaleđu Rijeke i gorju uz umjerenu naoblaku, a lokalno može biti i kratkotrajne kiše. U prvom dijelu dana i navečer puhat će umjerena do jaka bura, lokalno u Velebitskom kanalu s olujnim udarima, a sredinom dana i popodne osjetno slabljenje vjetra. U gorju će puhati slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 14°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C, lokalno do 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Prikaz brzine udara vjetra u petak tijekom noći kada se očekuje vrhunac. Vidljivo je da će lokalno udari biti i olujni u Velebitskom kanalu. Izvor : Istramet

Subota i nedjelja ponovno uz više naoblake pa će većinom prevladavati oblačno, a slabe povremene oborine izgledne su u drugom dijelu subote te u toku nedjelje. Vjetar će ponovno okrenuti na južne smjerove, u gorju i pojačan jugozapadnjak, a temperaturno svakim danom za stupanj toplije, osobito maksimalne temperature.

Sličan sadržaj