Nakon grmljavinskih nestabilnosti slijedi i dulja stabilizacija vremena uz mogućnost i vrućih dana

Nestabilnom i promjenjivom proljetnom vremenu nazire se kraj, a već od četvrtka u mnogim krajevima započela je duža stabilizacija vremena.

Prvi dio tjedna obilježilo je nestabilno vrijeme, posebno u utorak i srijedu kada je bilo i jačih grmljavinskih nestabilnosti, osobito u zaleđu obale. U Rijeci je u spomenuta dva dana palo 11 mm kiše, što dosadašnju oborinu u svibnju zaokružava na oko 80 mm, što je još daleko od ispunjenja prosjeka za svibanj koji iznosi 103 mm.

Unatoč dojmu da je dosadašnji dio svibnja obilježila kiša, ona je možda bila česta, ali ne i obilna, zbog čega prosjek nije, a vjerojatno niti neće biti dostignut. Slična je situacija i sa ostalim službenim postajama u PGŽ, iako ima i iznimki.

U Malom Lošinju prosjek za svibanj iznosi 61 mm, a do sada je palo blizu 60 mm pa je tamo prosjek ispunjen. U Pargu tijekom prosječnog svibnja padne 139 mm kiše, a trenutno ukupno nije palo niti 100 mm. U Rabu je dosadašnji dio svibnja donio 63 mm oborine. Službeni podatak o prosjeku oborina u svibnju za Rab nije nam dostupan.

Tijekom srijede najviše kiše palo je u Crnom Lugu koji je imao izmjereno 40 mm, slijedi Bakar s 21 mm, Delnice s 20 mm, Parg i Kukuljanovo sa 16 mm, Rab 14 mm, Mali Lošinj 12 mm, Rijeka 10 mm.

Oborina je početkom tjedna bilo i u ostatku Hrvatske, posebno u Slavoniji i Dalmaciji pa je kiše bilo i osjetno više nego u PGŽ. U Slavoniji je osobito tijekom utorka dolazilo do razvoja i nastanka grmljavinskih oluja s tučom, prolazno jačim vjetrom i obilnijim pljuskovima, koji su lokalno izazvali i poplave, a nastala je i materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama.
U srijedu je lokalno jačih pljuskova bilo u Dalmaciji uz stvaranje bujičnih poplava, a palo je i do 20 mm kiše.

Četvrtak je posvuda osjeetno stabilniji, a slabe kiše ima na krajnjem jugu zemlje.
Za petak je prognoza još povoljnija, a rijetki pljuskovi mogući su još ponegdje u Slavoniji i gorskim krajevima.
Vikend će biti sunčan i još topliji, temperatura će većinom prelaziti 25°C.
Slično će se nastaviti i do kraja mjeseca, s naznakom da će temperatura u Slavoniji porasti i do 30°C ili čak i iznad, dok će Jadran biti u granici 25 do 30°C.

Uz sve navedeno, treba spomenuti i temperaturu mora koja se kreće od 18 do 20°C, a koja će s porastom temperature zraka također rasti.

Naslovna: Senj, Dinko Brozičević / Storm Chasing Team Senj

Foto: Dalibor Jud
dalibor

Foto: Denis Flego
flego

flego2

Sličan sadržaj