Nakon kiše, bure i svježine, sunce i toplina

image-download

Srijeda je označila početak stabilnijih vremenskih prilika, s jačanjem anticiklone sa zapada Europe, a njoj je prethodio niz nestabilnih dana s dosta kiše, nerijetko i obilnije zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka.
Pred sam početak stabilizacije bilo je i bure, koja je posebno prema Dalmaciji imala i orkanske udare.

Pisali smo već u jednoj od naših vijesti, brojna mjesta u unutrašnjosti i gorju dobila su preko 100 mm kiše, ali isto tako i u Dalmaciji.
Unutrašnjost je ovog svibnja dobila lokalno i preko 200 mm kiše. U Gorskom kotaru palo je blizu 200 mm kiše, a u Dalmaciji je na nekoliko lokacija izmjereno više od 100 mm kiše. U cijeloj priči sjeverni Jadran dobio je najmanje kiše, iako je i tamo bilo lokalno obilnijih pljuskova.

Obilne oborine u unutrašnjosti dovele su i do porasta vodostaja rijeka, koje za razliku od istog razdoblja prošle godine nisu napravile većih problema stanovništvu Posavine. Razlog je vrlo jednostavan. 2015. godinu obilježava u mnogim područjima unutrašnjosti sušno razdoblje tako da je ova kiša zapravo bila jako potrebna. 2014. godine bila je do svibnja znatno kišovitija, a zemlja nije mogla upiti toliku količinu vode.

S odmicanjem ciklone na jugoistok, zapuhala je bura koja je podno Velebita imala i orkanske udare.
Ponovno se pojavio problem podcjenjivanja njene snage, od strane stranih gostiju te su dežurne službe u srijedu navečer imale intervenciju spašavanja njemačkih turista kod otoka Paga, koji su se zbog olujne bure nasukali brodicom na Tankom rtu kod uvale Triluke na otoku Pagu.
U akciju spašavanja uključio se i Jadrolinijin trajekt Supetar koji je zbog loših vremenskih uvjeta bio najsigurniji za potragu. Akcija je uspješno okončana u 20:30h, a brodolomci su prošli neozlijeđeni.

Jačanjem anticiklone vrijeme se u četvrtak potpuno stabiliziralo, tako da u petak ujutro u Hrvatskoj nigdje nije zabilježena oborina, čak ni u tragovima.
Predstoji stabilan i sunčan petak te stabilna i nešto oblačnija subota, posebno kasnije navečer.
Sam kraj mjeseca i klimatološkog ljeta obilježit će jedan slabiji prodor sa sjeverozapada s kojim u unutrašnjosti i gorju tijekom nedjelje mjestimice može pasti i malo kiše. Na Jadranu se kiša ne očekuje, iako se ne može potpuno isključiti mogućnost za malo kiše na riječkom području.

Naslovna: Satelitska snimka Hrvatske i okruženja u četvrtak; Izvor: NASA

Sličan sadržaj