Južno od Meksika jača tropska oluja Andres

U četvrtak ujutro po lokalnom vremenu, na istočnom Pacifiku formirala se tropska depresija 1E, postavši tako prvi tropski sustav nove sezone koja traje od 15. svibnja do 30. studenog.

Samo nekoliko sati kasnije depresija je ojačala u tropsku oluju i dobila ime, Andres, krećući se otvorenim oceanom južno od Meksika.

Anders će za vikend dodatno jačati na uragan 1. ili 2. kategorije, dok se bude kretao toplim vodama istočnog Pacifika u smjeru sjeverozapada, uz prisutnost slabih do umjerenih visinskih vjetrova u atmosferi, koji će onemogućavati dodatno jačanje.

Slabljenje sustava očekuje se u idućem tjednu, kada Anders bude došao u manje tople vode jugozapadnog dijela Kalifornijskog zaljeva.

Oluja će ostati dalje od meksičkog kopna, ali se njen posredan utjecaj može očekivati na obali zapadnog Meksika i Kalifornijskog zaljeva u vidu visokih valova i snažnih struja.

Još nije prošla trenutna, a Meksiku se “smiješi” još jedna tropska prijetnja. Uz obalu južnog Meksika, u idućem tjednu može nastati i 2. tropski sustav sezone, a za razliku od Andersa, zbog blizine obali, mogao bi imati direktniji utjecaj na kopno.

Naslovna: Animacija tropske oluje Anders na infracrvenom satelitu; Izvor: NOAA

Sličan sadržaj