Nakon kiše i snijega – HLADNOĆA i bura: Na Krčkom mostu udar od 111 km/h

12552610_997657400290706_7706270599863089579_n

Prosinac je bio mjesec gotovo bez događanja, a siječanj je počeo u potpuno drugom “filmu”. Prvo je bilo hladno, zatim iznimno toplo uz puno oborina na području Kvarnera i Gorskog kotara.

U prvom tjednu hladno, uz dva padanja snijega čak i mjestimice na Kvarneru, a u zaleđu obale te u Gorskom kotaru formirao se i snježni pokrivač, u Gorskom kotaru i do pola metra.
Uslijedio je “snjegožder” pa se sve što je palo brzo i otopilo – ništa ne otapa snijeg kao jugozapadni vjetar. Vjetar je nastao kao posljedica razlika u tlaku između sjevera i juga Jadrana, a toplina je u tim okolnostima dolazila direktno iz Afrike.
Velika razlika u tlaku znači i jak pa čak i olujan vjetar, kakav se bilježio diljem obale, a niski tlak pogodovao je plavljenju pojedinih mjesta na obali.

Toplina je obilježila kraj prošlog i početak ovog tjedna. Postignuti su novi rekordi za najvišu temperaturu zraka u siječnju i to u Komiži (20.2°C), Makarskoj (18.8°C), Zadru (17.4°C), Metkoviću (19.7°C), Božavi (18.0°C) te Virovitici (18.6°C).
Rijeka je od svog siječanjskog rekorda ipak bila daleko, jer je općepoznata činjenica da Rijeka bude među hladnijima u zemlji kad je južina. U ponedjeljak je izmjereno 15.4°C, a vrlo slično je izmjereno i na ostatku Kvarnera s iznimkom Krka gdje je mjereno 17°C. Na području Gorskom kotara ponedjeljak je također bio iznadprosječno topao, ali ne kao ostala područja unutrašnjosti.

Nakon ponedjeljka vrijeme se u PGŽ uglavnom smirilo, a vijesti o grmljavinskim nestabilnostima i pijavicama pristizale su iz Dalmacije.

S približavanjem doline s novim nestabilnostima tijekom četvrtka je došlo do jačeg naoblačenja s kišom, a u gorju je sa zahladnjenjem po visini padao i snijeg. Više ga je palo na predjelima iznad 1100 metara nego niže, jer je po visini temperatura varirala. Platak je osvanuo s 15 do 20 cm novog snijega, a dosta snijega palo je i na Učki.

Prema podacima DHMZ-a od petka u 07h najviše oborine dobio je Crni Lug u kojem je palo 42 mm oborine, a zabilježena su i 2 cm snijega. 2 cm snijega izmjereno je i u Delnicama, a u kišomjeru je izmjeren 21 mm oborine. Treća goranska postaja, Parg dobila je najviše snijega, 6 cm. Izmjereno je i 6 mm oborine.
Na kvarnerskim postajama zabilježena je samo kiša, mjestimice je bila i obilnija. U Krku 30 mm, Senju 25 mm, Bakru 21 mm, Kukuljanovu 19 mm, Malom Lošinju 18 mm, Rijeci 17 mm, a Rabu 14 mm oborine.

S ovim je novim oborinama siječanjska statistika dodatno popravljena pa su na brojnim lokacijama premašeni i prosjeci pa nakon iznadprosječno toplog i ekstremnog sušnog prosinca, već do sada imamo iznadprosječno oborinski i za sada temperaturno prosječni siječanj.

Vrijeme se po prolasku poremećaja smirilo, ali je zapuhao jak pa i olujan vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U prvo dijelu dana na Krčkom je mostu zabilježen udar od 111 km/h.

Vjetrovito i hladno vrijeme, bez značajnijih oborina nastavit će se iz dana u dan sve do srijede. Temperatura će u ponedjeljak ponegdje na Kvarneru biti također u minusu i tijekom dana, a u Gorskom kotaru debeli minusi, ujutro čak i do -15°C, posebno u utorak, koji će imati najhladnije jutro u niu posvuda, dok će ponedjeljak biti najhladniji dan po dnevnoj temperaturi. Sve to bit će “začinjeno” burom i sjeveroistočnjakom koja će pojačavati osjet hladnoće.
Nešto oborina može biti u nedjelju na području istočnog priobalja i zaleđu te na središnjim i stočnim predjelima Gorskog kotara. U Gorskom kotaru malo snijega, a na spomenutom području uz obalu malo snijega nošenog burom. Na ne spomenutim predjelima djelomice ili pretežno sunčano vrijeme i hladno.

Hladno do srijede kada se vidi mogućnost zatopljenja uz oborine, ali i to bi bilo prolazno, jer prognostički modeli ubrzo nakon srijede vide novu hladnoću. Možda ipak siječanj neće biti toliko topao koliko se moglo čuti po medijima.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Platak, foto: Zvonimir Ugljar

Sličan sadržaj