Nakon kiše… ponovo kiša

Rtavn781

Čak nas neće ni teorija velikih brojeva i izreka da nakon kiše dolazi sunce. Dobro, možda smo sunca nešto imali i imat ćemo tijekom ponedjeljka i utorka, ali gledano u prosjeku, nema tu sunca.

Početak klimatološke jeseni započeo je s ciklonom koja je lokalno po Hrvatskoj donijela veću oborinsku aktivnost uz pad temperature zraka. Pregled te ciklone odavno smo dali, ali i dalje zvuči dubrovačkih gotovo 200 mm koliko je palo.

Na sinoptičkim kartama nema primirja jer već vidimo novi poremećaj koji će nas zahvatiti od sredine tjedna, a do tada će ponedjeljak i utorak ipak biti malo stabilniji, mada u unutrašnjosti i Dalmaciji ne i posve stabilni, jer će postojati mogućnost lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

[LOGIN_FORM]

Već sada na prognostičkim kartama može se vidjeti promjena koja će posebno od srijede početi djelovati na vrijeme na našem području, a povezana je sa dotokom vlažnog i nestabilnog zraka sa zapada Europe.

Kako se može na priloženoj karti na naslovnici vidjeti radit će se o snažnijoj destabilizaciji, jer će se u Sredozemlju stvoriti ciklona koja će potom u jugozapadnoj struji svu vlagu nositi dijelovima Hrvatske, a posebno riječkom području, gdje od četvrtka do petka lokalno može pasti i preko 100 mm kiše, a slično je moguće i u dijelovima Gorskog kotara, ali i još ponegdje duž obale.

Najviše kiše očekujemo tijekom četvrtka kada će se premjestiti hladna fronta uz pad temperature zraka i okretanje vjetra na sjeverni smjer. Lokalno su tada moguće i izraženije grmljavinske nestabilnosti.

Tijekom petka promjenjivo oblačno i nestabilno uz mogućnost pljuskova, ali oborine neće više biti toliko intenzivne. Od petka do kraja tjedna sve više sunca, ali treba ostaviti prostora i za poneku lokalnu nestabilnost, jer atmosfera iako stabilnija, neće biti posve stabilna.

Sličan sadržaj