Nakon kiše stiglo sunce s prekrasnim zalazom (FOTO) / Stabilno do daljnjega

12189927_1047232035307756_7438247011499291236_n

Još tijekom četvrtka bili smo pod utjecajem Sredozemne ciklone koja se nalazila nad Italijom, donoseći našem području vlagu i oblake, a ni kišomjeri nisu ostali “ravnodušni” na nastalu situaciju.

Najviše kiše tijekom četvrtka palo je u Rabu, a tamošnji motritelj izmjerio je 36 mm oborine. 32 mm palo je u Malom Lošinju, 26 mm palo je na riječkom aerodromu, 20 mm u Rijeci, 16 mm u Crnom Lugu, 12 mm u Kukuljanovu i Bakru, 10 mm u Pargu, a samo 7 mm u Delnicama. Glavnina tih oborina zabilježena je u prvom dijelu dana kada je i u središtu i na istoku Istre također bilo izraženije kiše.
Ali to nije sva kiša od ciklone na ovom području. Treba još pribrojiti i podatak od srijede, prvog dana ciklone, kada je u Rijeci palo dodatnih 11 mm, u Malom Lošinju 4 mm, Rabu 5 mm.

Osim spomenutih brojki obilnije oborine za četvrtak u ostatku Hrvatske još su dobili Božava, u kojoj je izmjereno 57 mm te Šibenik i Zadar, sa 57 i 44 mm. Lokalno je na području sjeverne Dalmacije bilo i jačih grmljavinskih nestabilnosti praćenih tučom. Šibenik je s ovom kišom u listopadu prešao 400 mm oborine te još popravio rekord za listopad.
Unutrašnjost Hrvatske i jug Dalmacije od ove su ciklone dobili najmanje ili čak i nimalo oborina.

Ciklona je brzo do kraja četvrtka odmaknula na jug, a nakon nje se uspostavilo sjeveroistočno strujanje uzrokovano jakom anticiklonom na sjeveroistoku Europe koja će obilježiti idućih najmanje 10 dana, što znači da nas očekuje vrijeme bez ikakvih važnijih događanja. Još će do kraja tjedna biti umjerene i jake, rijetko i olujne bure na sjevernom Jadranu, ali će i ona do kraja tjedna oslabjeti.
Jutra će biti hladna, a tijekom dana uz dosta sunca bit će ugodno toplo. Jedino tijekom subote, zbog više vjetra, osjet hladnoće bit će malo izraženiji.
U nižem gorju i unutrašnjosti treba računati i na pojavu magle, dok će Jadran biti okupan suncem.

Nakon dinamičnog listopada, čini se da će, po burama poznati studeni, bar u svome početku biti blag, kako po vjetru tako i po temperaturama.

Petak je prvi dan dugotrajne stabiliacije. Na Kvarneru je uz vedrinu prisutna i umjerena i jaka bura, koja stvara probleme u prometu.
Temperature zraka su više nego ugodne, pa tako Rab mjeri 21°C, Rijeka 20°C, Krk, Cres i Crikvenica 19°C, Bakar, Opatija i Mali Lošinj 18°C, Senj 16°C, Kukuljanovo 15°C.

U Gorskom kotaru i Lici osjetno je hladnije, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme.
Zavižan najhladniji s 3°C, slijede Crni Lug i Delnice 10°C, Gospić te Otočac i Parg 11°C.

HAK upozorava:
Zbog jake bure samo za osobna vozila otvorene su:
-autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica,
-autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.
Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zalasci nakon prolaska fronti i ciklona najljepši su, u što se možete uvjeriti u fotogaleriji ispod:

Naslovna: Dalibor Jud

Josip/RIMETEO

Denis Flego

Biba Dunić

Helena Sušić

Bojana/RIMETEO

Dario Grubišić

Pier Luigi Masetto

Sličan sadržaj