“Trijada” sprema spektakl / “Halloween” asteroid ide prema Zemlji

650x366_10270110_csqhisxvaaa4kpt

Kada smo spomenuli riječ trijada, bez brige, nije riječ ni o japanskoj ni sicilijanskoj mafiji, već o nečemu puno ljepšem.

Sljedećih nekoliko jutara moći ćemo prisustvovati nesvakidašnjem stelarnom događaju, kada će pred zoru na noćnom nebu Venera, Jupiter i Mars činiti trokut iznad horizonta.

Oni koji budu pred zoru izlazili, neka pogledaju prema istoku i posvjedoče događaju koji će se opet ponoviti tek 2021. godine. Bude li oblaka, ne očajavajte. Ako propustite ovo jutro, ima sljedeće, jer ćete ovu “trijadu” moći vidjeti i u prvim danima studenoga, ali na sve većoj udaljenosti.

Najbliže će ova tri planeta biti u srijedu pred zoru, kada će izgledati da su iznimno blizu. Venera je treći najsjajniji prirodni objekt na nebu, nakon Sunca i Mjeseca i bit će odmah do Jupitera. Mars će biti odmah ispod Venere i Marsa.
Bude li potpuno čist horizont moći će se vidjeti čak i Merkur sat vremena prije izlaska, kao točkica tik iznad istočnog horizonta. No, čim Sunce počne izlaziti, njegova svjetlost učinit će Merkur nevidljivim.

I dok će planeti biti vidljivim i golim okom, oni napredniji htjet će još. A to “još” zahtjeva teleskop ili dalekozor s lećama uz stabilizator, jer će se uz Jupiter moći vidjeti i njegovi mjeseci Io, Europa, Ganymede i Callisto!
Ovisno o njihovoj rotaciji, tako će se moći različito i vidjeti u pojedinim jutrima. Obično će se vidjeti tri, dok će četvrti skrivati sam Jupiter.

Početkom studenoga, “trijada” će se početi udaljavati, a tada nastupa novi nebeski fenomen. 6. i 7. studenog na “scenu” stupa polumjesec, koji će se pridružiti Jupiteru, Veneri i Marsu i biti vidljiv samo ta dva dana.
Prvi dan Mjesec će prići Jupiteru, a drugi dan biti odmah do Venere i Marsa.

“Halloween” asteroid juri prema Zemlji

“Halloween” asteroid, kojeg smo nazvali ovako jer će pored Zemlje proći na američki dan pokušaja bavljenja karnevalom (Noć vještica), tek je nedavno otkriven. Veći je od nebodera i iznimno opasan. Službeno je nazvan 2015 TB145, a krajem mjeseca opasno će se približiti Zemlji, na sreću bez posljedica. Dobio je i nadimak “jezivi” zbog maloprije spomenute činjenice.

Asteroid će promašiti Zemlju, ali efekt će biti kao kad stojite uz cestu kada brzo prođe kamion. Radi se o procijenjenoj udaljenosti od oko 500 tisuća kilometara. Iako se udaljenost od 500 tisuća kilometara čini dovoljno sigurnom, ova udaljenost znatno je bliža od prosjeka udaljenosti kojom inače prolaze asteroidi pored Zemlje
Ilustracije radi, da se kojim slučajem dogodi pad na Zemlju, mjesto udara bilo bi “počišćeno” u krugu od 500 do 1000 km.
NASA procjenjuje promjer asteroida na između 200 do 500 metara.

Ako želite gledati “spookya”, kako su ga prozvali od milja, trebat će vam teleskop, a prolazak pored Zemlje očekuje se nakon 18h 31. listopada.

Sličan sadržaj