Nakon obilne kiše proljetna nedjelja: U Rabu izmjereno 24°C / Izgledan novi snijeg iznad 1000 metara

gfsopeu18_99_1

U prvom dijelu subote nalazili smo se pod utjecajem ciklone koja je s pripadajućim frontalnim poremećajem donijela lokalno vrlo obilne oborine, ali kao što se vidjeti iz sljedećeg pregleda, na južnim kvarnerskim otocima Lošinju i Rabu, pala je vrlo mala količina kiše. Riječko područje i Gorski kotar dobili su najviše kiše.

Količina oborine (mm) u protekla 24h izmjerena 16.10.2016. u 8 sati (DHMZ)
48 Delnice
45 Bakar
38 Kukuljanovo
33 Crni Lug, Krk
18 Parg
4 Rab
0 Mali Lošinj

Nije padalo samo kod nas. U Istri je također u prvom dijelu dana lokalno bilo i jačih grmljavinskih nevremena, a na Pazinštini je došlo i do rušenja stabala. U kratkom roku, kišomjeri su mjestimice mjerili i 100 mm kiše, a zbog velike količine bujične vode došlo je do čak i promjene boje mora u Plominskom zaljevu.
Nevremena nisu poštedjela niti Dalmaciju. Nakon što se frontalni poremećaj u prijepodnevnim satima subote “istresao” nad našim područjem, nastavio je put jugoistoka.
Tako je u Šibeniku službeno palo 80 mm kiše, što je i najveća službeno izmjerena količina kiše u Hrvatskoj.

Kišovita subota zamijenjena je sunčanom nedjeljom. Temperature su bile prave proljetne, a najviša temperatura u Hrvatskoj za nedjelju izmjerena je u Rabu gdje se živa u termometru popela na vrlo topla 24°C. Stupanj manje izmjereno je u Rijeci, dok je u Omišlju bilo 22°C. Mali Lošinj s izmjerenih 21°C bio je najhladniji na Kvarneru. U Gorskom kotaru temperature su tijekom nedjelje bile osjetno niže, a u Pargu je izmjereno 16°C.

Izmjerene temperature osjetno su iznad prosjeka za doba godine, a iznadprosječne vrijednosti mjerit će se i tijekom ponedjeljka. Očekuje se naoblačenje u drugom dijelu dana zbog kruženja nešto nestabilnijeg zraka nad Jadranom. Kiša stiže u srijedu, a u četvrtak će uz dotok hladnijeg zraka sa sjeveroistoka u višem gorju padati snijeg, a u nižem gorju je uz kišu moguća i susnježica.
Na Kvarneru će u četvrtak zapuhati umjerena do jaka bura, uz povremenu kišu.

Do takvog razvoja vremenskih prilika dovest će sinoptička situacija u kojoj će sjever i sjeveroistok Europe imati anticiklonu po čijoj će se istočnoj strani spuštati hladniji zrak, a istovremeno će nad srednjom Europom biti plitko ciklonalno polje zbog kojeg će u naše krajeve pritjecati i vlažniji zrak. Opisana sinoptička situacija vidi se i na naslovnoj grafici.

Tijekom petka ta će ciklona još ojačati te se spustiti i na Sredozemlje tako da će zbog njenog utjecaja i vikend biti nestabilan i svježiji. Uglavnom će padati kiša, a samo u gorju iznad 1000 metara i snijeg.

Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE, koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj