Nakon pola metra snijega, odmah zatopljenje / Olujni udari vjetra prije fronte mogući i u Rijeci!

refc_49

Posljednja je ciklona, sukladno našim i službenim najavama dobro zatrpala Gorski kotar. Snijeg koji je padao tijekom cijelog dana i dijela noći, rezultirao je i većim visinama snijega.

Delnice su jutros izmjerile 42 cm, Parg 30 cm, a Crni Lug 27 cm. Podatak s Platka nije nam poznat, jer nadležni ne daju taj podatak (iako bi trebali), ali sudeći prema web kamerama, ima ga možda i preko 30 cm.
Lika je snijega dobila najmanje, a više snijega od Delnica dobio je jedino Zavižan, na kojem je jutros izmjereno 74 cm snijega.

Palo je i jako puno kiše, posebno na otocima i u Istri. Pula 32 mm, Krk i Pazin 29 mm, Mali Lošinj 25 mm, Rab 22 mm, Poreč 20 mm, Senj 13 mm.
Riječko područje dobilo je najmanje kiše od posljednje ciklone.

Proteklu ciklonu pamtit ćemo i po rekordima. Kako u svojoj redovnoj kolumni navodi glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, od jučer u 7 sati do jutros u 7 sati na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Daruvaru izmjereno je 39,2 litre po četvornome metru, a na zračnoj luci Pula 46,2, što je najviša dnevna količina oborina u ožujku.
Rekord je zabilježen i u Sisku, gdje je jutros izmjereno 39,9 litara, a podaci postoje od 1949. godine, navodi se u tekstu.
Premda nije rekord, zanimljivo je primijetiti kako je najviša dnevna temperatura zraka jučer u primjerice Virovitici bila 10 °C, a danas je u 7 sati izmjereno 10 cm snijega! Još malo više ga je palo u Daruvaru, Sisku i Kutini, te naravno, u mjestima na višoj nadmorskoj visini, ističe Vakula.

Petak je dan prolazne stabilizacije vremena. Na Kvarneru je umjereno i pretežno oblačno vrijeme, bez oborina uz slab i umjeren vjetar prevladavajuće sjevernih smjerova.
Ugodno toplo je, pa tako Cres je trenutno najtopliji s 14°C, slijede Opatija i Rijeka s 13°C, Bakar, Crikvenica, Malinska, Senj i Viškovo 12°C, Baška, Cernik, Čavle, Krk i Mali Lošinj 11°C, Kukuljanovo i Rab 10°C te Hreljin 9°C.

Na području Gorskog kotara i Like je raspon od umjerenog pa do potpuno oblačnog vremena, bez oborina. Vjetar je uglavnom slab.
Zavižan mjeri -5°C, slijedi Mirkovica s -2°C, Gospić i Parg 2°C te Crni Lug, Delnice i Otočac 3°C.

Istarski poluotok uživa i u dosta sunca, vrijeme je od pretežno vedrog do umjereno oblačnog. Vjetar je slab, promjenjiva smjera.
Pazin, Rovinj i Umag mjere 10°C, slijede Labin, Poreč i Vodnjan s 11°C, Pula 12°C te Buzet i Brijuni 13°C.

Iz HAK-a upozoravaju da oprezno treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje. Moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i mosta Maslenica (vozi se uz ograničenje brzine od 80 km/h).

Stabilizacija znači i nešto niže temperature zraka, posebno u subotu ujutro u gorju, a zbog snijega na tlu, ohlađivanje će biti i dodatno izraženo.
Danju će biti promjenjivo oblačno uz mogućnost slabe kiše oko Rijeke, a navečer će se oborine intenzivirati jer će se premještati oborinska fronta s kojom može biti i pljuskova praćenih grmljavinom.

Njoj će prethoditi jačanje juga pa DHMZ preko Meteoalarma najavljuje udare juga i do 110 km/h, a olujnih udara južnog vjetra i juga može biti čak i u Rijeci, što baš i nije uobičajena situacija.

Nedjelja će što se vjetra tiče biti osjetno povoljnija, a i oborine će biti rjeđa pojava iako će i dalje biti moguća povremena i slaba kiša ili kraći pljusak.

U prvom dijelu sljedećeg tjedna nastavit će se nestabilno vrijeme, a od njegove sredine započet će kraća stabilizacija. Dugoročno, još zima nije rekla zadnju.

Naslovna: Oborinska fronta koja se očekuje u večernjim satima subote. Model ARW-WRF, maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj