Nakon proljetne topline, puno kiše, a zatim i vrijeme primjerenije dobu godine

Vrijeme je ovog siječnja u potpunosti izgubilo “kompas”. I dok je prošle godine u ovo doba vladala velika hladnoća, a 11. siječnja u Rijeci izmjerena jedna od najnižih temperatura u povijesti mjerenja (-8.7°C), ovog siječnja neki su drugi trendovi u “modi”.

Hrvatski gradovi natječu se koji će biti topliji. Do rekorda je stiglo Gradište kod Županje, jer je 6. siječnja izmjereno čak 19.1°C, novi rekord za siječanj. U Splitu je u noći s nedjelje na ponedjeljak izmjereno 14.0°C, što je najveći minimum u povijesti mjerenja za siječanj.
U Rabu u ponedjeljak nije bilo rekorda, ali je najviša dnevna temperatura porasla do 18.2°C, a još je topliji bio Senj s proljetnih 18.5°C.
Rijeka je bila uobičajeno najhladnija u ovim situacijama uz temperaturu od 12.2°C. Oblaci nisu dozvoljavali veći porast temperature.

Temperature primjerenije svibnju nego siječnju posljedica su dotoka toplijeg zraka s juga kojeg sa sobom povlače atlantske ciklone, koje dominiraju sinoptičom situacijom i jako utječu na vrijeme u Europi.

Neke od tih ciklona uspiju spustiti svoje fronte do Sredozemlja, a upravo je jedna takva fronta rezultirala i snijegom u višim predjelima Alžira, kao i obilnim snijegom na predjelu zapadnih Alpa, iznad 2000 metara visine, gdje su brojna skijališta doslovno zatrpana velikim količinama snijega.

Usto se formirala i ciklona na zapadnim Sredozemlju koja se premješta prema istoku, a glavninu njenog utjecaja očekujemo tijekom utorka i prvi dio srijede kada će mjestimice pasti i obilnija kiša u PGŽ.
Najviše kiše očekuje se u utorak poslijepodne i navečer, a uz premještanje frontalnog poremećaja može biti i grmljavine. Lokalno može pasti i preko 100 mm kiše.

Nakon premještanja poremećaja, u drugom dijelu srijede očekuje se promjena sinoptičke situacije. Umjeren i jak vjetar južnih smjerova, u srijedu poslijepodne zamijenit će umjeren vjetar sjevernih smjerova uz pad temperatura.

Takva sinoptička situacija uz hladnije i oblačnije vrijeme, uz nešto snijega u gorju, potrajat će najmanje do kraja ovog tjedna.

Naslovna: Očekivana sinoptička situacija u noći na srijedu | wxcharts.eu

Sličan sadržaj