Nakon ranoljetnog vikenda, hladna fronta vratila stvari na početak / Vrlo toplo ponovno za vikend

Novi Vinodolski; Goran/RIMETEO
Novi Vinodolski; Goran/RIMETEO

Proteklog se vikenda ljeto prilično razmahalo. O tome su svjedočile i izmjerene temperature zraka.

U subotu je živa u termometrima rasla i do 27°C na Kvarneru, a od službenih postaja najtoplije je bilo u Omišlju. Odmah za njim bili su Rijeka i Rab s 26°C te Mali Lošinj s 25°C. Toplo je bilo i u gorju, u Pargu je izmjereno 22°C. Najtopliji u Hrvatskoj bio je Šibenik s visokih 28°C.

Situacija se nije promijenila niti u nedjelju. Uz sunčano vrijeme, ponovno su mjerene temperature preko 25°C. Najtopliji u PGŽ ovaj put bio je Mali Lošinj s 27°C, Rijeka i Rab imali su 26°C, a u Pargu je izmjereno 23°C. Do smjene je došlo na razini Hrvatske. Primat Šibeniku oduzeo je Daruvar s 28°C.

Ponedjeljak je donio više oblaka uz povremene pljuskove, a događaj dana bio je premještanje frontalnog poremećaja preko područja koji je rezultirao i obilnijim pljuskovima praćenim grmljavinom, a zabilježena je i tuča.

U Rijeci je sve počelo oko 18:40 kada se s juga primaknula veća oborinska masa s nestabilnostima. Uslijedilo je nešto više od 3 sata pljuštanja praćenog grmljavinom, uz povremenu pojavu tuče. Neposredno prije fronte ojačao je vjetar južnih smjerova, da bi uz pad temperature zraka okrenuo i na sjeverne smjerove.

Još tijekom dana bilo je toplo pa čak i sparno, a navečer se vratila jesen. Najviša dnevna temperatura od 24°C izmjerena je u Rabu i Malom Lošinju, u Rijeci je bilo 23°C, u Pargu 19°C. Najviša temperatura u Hrvatskoj izmjerena je u Osijeku, i to 29°C.
Do večeri je temperatura pala i za više od 10°C. U Rijeci je u 22h izmjereno jedva 13°C, Rabu i Malom Lošinju 14°C, a u Pargu samo 7°C.

Prema podacima s automatskih postaja najviše kiše dobio je zapad Rijeke, dio Gorskog kotara te jugozapadni otoci, a radi se o podatku od oko 20 mm. Službeni milimetri bit će poznati u utorak u 8h ujutro.

U trenutku dok je ovaj tekst u izradi (02:00), na prostoru PGŽ vlada većinom zatišje, pljuskova s grmljavinom ima mjestimice na otocima. To znači da tijekom utorka neće biti stabilizacije, zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka. Uz promjenjivo oblačno vrijeme postojat će mogućnost pljuskova s grmljavinom, a više sunca očekuje se poslijepodne. Bit će osjetno svježije u odnosu na protekli vikend.

Od srijede će se vrijeme stabilizirati, a prema vikenduu postojat će sve toplije, posebno u subotu i nedjelju.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj