SAD: Vrućina, oluje, ali i mogućnost prvog tropskog sustava

Accuweather
Accuweather

Neslužbeno, ljeto je u dijelovima SAD-a već počelo, jer upravo pristiže prvi konkretniji val vrućina na sjeveroistok zemlje.

Na većini područja slijedi dulji niz dana s temperaturom od 27°C na više, a topli zrak dolazit će sve do južnih kanadskih pokrajina.

Istovremeno, Srednji zapad naći će se na udaru i jačih grmljavinskih oluja, a posebno se upozorava na česte nalete tornada do kojih će dolaziti.

Na jugoistoku pak, sve su oči uprte u Atlantski ocean i mogućnost stvaranja prvog tropskog sustava sezone, a to bi se moglo dogoditi potkraj svibnja ili početkom lipnja i to na području Bahama

Još je prerano za donositi bilo kakve zaključke oko ovoga. Činjenica je da su već sada uvjeti zadovoljavajući za nastanak i razvoj tropskih sustava. Temperatura površine mora je 26 ili 27°C, a disruptivnog visinskog vjetra skoro da i nema.

Nastane li tropski sustav, dobit će naziv Bonnie. Oluja sa “A” već je “ispucana” još u siječnju kada se na Atlantiku formirao uragan Alex, prvi siječanjski uragan još od 1955. godine.

Podsjećamo, službeni početak sezone uragana na Atlantiku je 1. lipnja, kada počinje i klimatološko ljeto, a prognoze su da će ova sezona po broju nastalih tropskih sustava biti iznadprosječna.

Sličan sadržaj