Nakon zime, slijedi malo jeseni

Nakon kraće stabilizacije vremena te pauze od jačih vremenskih nestabilnosti, upisan je i jedan dan na Kvarneru u kojem je sunce dominiralo. Zadnji put to se u Rijeci dogodilo 10. svibnja, prije toga tek 2. svibnja, što dovoljno govori kakav je ovaj svibanj.
I ovaj četvrtak stoga je bio presedan, jer već od petka dolazi uvod u novi val nestabilnosti.

Sinoptička situacija

Takvu vremensku situaciju stvara ciklonalno polje koje se trenutno nalazi centrom kod Španjolske, a zbog spuštanja nešto hladnijeg zraka preko Atlantskog oceana, to će polje idućih dana jačati te će se kretati uz obalu južne Francuske prema Italiji.
Zbog slabljenja anticiklone koja je smještena na sjeveru Europe cikloni će biti otvoren put prema središtu Europe gdje će se onda i zadržati neko vrijeme, što će našem području podržati nastavak nestabilnog i kišovitog vremena.

DWD

Petak i subota u znaku promjenjive naoblake

U petak će prevladavati djelomično oblačno vrijeme. Uglavnom će to biti visinska naoblaka, a bit će i sunčanih perioda. U Gorskom kotaru nešto manje sunca i više oblaka.
Vjetar će okrenuti s bure na jugo, no bit će se slabe jačine.
Jutarnja temperatura od 2 do 7°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Dnevne vrijednosti će se lokalno na Kvarneru dizati i preko 20°C, a u Gorskom kotaru do oko 15°C.

Subota donosi promjenjivo vrijeme. Prevladavat će poluoblačno s čestom izmjenom sunca i oblaka, a od sredine dana, uz nakupljanje naoblake, može pasti i malo slabe kiše, izuzev gorskih i viših kopnenih predjela gdje se mogu stvoriti jači sustavi i donijeti kratkotrajni pljusak, a pritom postoji mogućnost i za grmljavinu.
Vjetar će na Kvarneru tijekom dana ojačati na jak južnih smjerova, u Gorskom kotaru će biti slab do umjeren, a navečer slijedi postepeno slabljenje.
Temperatura ujutro na Kvarneru 8-10°C, u Gorskom kotaru oko 5°C. Preko dana na Kvarneru će se dizati do 22°C s time da će područja uz naoblaku imati dva tri stupnja nižu temperaturu. U Gorskom kotaru između 10-15°C.

Kiša izgledna i idući tjedan

Dugoročne tendencije ukazuju na mogućnost zadržavanja ovakve sinoptičke situacije s promjenjivim i nestabilnim vremenom uz još više kiše i dobar dio idućeg tjedna, počevši već od nedjelje, tako da možemo reći da nakon zimskog razdoblja slijedi jesen,

Sličan sadržaj