Natprosječnu travanjsku toplinu prekidamo za vikend: Stiže hladna fronta i pad temperatura

images.php

Tekući tjedan ostat će zapamćen po činjenici kako je u travanj unio dašak ljeta – ako je suditi prema temperaturama koje su iznosom bile sličnije onima kasnoga svibnja / ranoga lipnja. Ponedjeljak je PGŽ zagrijao i do 25°C, a slične temperature mjerile su se diljem kopnene Hrvatske.
Srijeda i četvrtak živu u termometru podigli su do 28°C na krajnjem istoku zemlje. Što se tiče naše županije, tijekom navedenih dana najtoplije je bilo na Rabu (23°C), u Rijeci i na Krku (22°C). Nešto hladnije ipak u Gorskom kotaru, Parg – Čabar s 19°C.
Kratkotrajna promjena koja nam slijedi odnijet će travanjsko “ljeto” u privremeni zaborav.

U narednim danima naše će područje doći pod utjecaj hladne fronte koja se spušta sa sjeverozapada kontinenta. Susretom toplog prizemnog zraka obogaćenog vlagom i hladnijeg, doći će do vertikalnog razvoja oblaka koji će mjestimično izazvati grmljavinu, jače pljuskove i eventualnu tuču.

Četvrtak je, osobito u svojoj drugoj polovici, navijestio nadolazeću promjenu dominacijom vjetra južnog smjera u konstantnom jačanju te sakupljanjem visokih koprenastih oblaka.

Prijepodnevni sati petka proći će uz pretežno ili promjenjivo oblačno vrijeme uz moguću pokoju kap kiše. Popodne i večer uz više oblaka, posebice na riječkom području te u Gorskom kotaru, a zatim će biti i kiše, mjestimice i izraženije. Diljem cijele županije moguće su i izraženije lokalne nestabilnosti izazvane olujnim oblacima.
U večernjim te posebno i noćnim satima u višim predjelima Gorskog kotara, uglavnom iznad 1000 metara padat će i slab snijeg. Tijekom cijeloga dana puhat će slab do umjeren, na otvorenome moru i jak vjetar južnih smjerova. U prijepodnevnim satima, na jugozapadu županije zapuhat će i prolazni zapadnjak. Najviše dnevne temperature u rasponu 16-22°C.

Subota donosi nastavak promjene, osobito u jutarnjim satima, kada očekujemo još kiše, ponajprije u zaleđu Kvarnera. Do kraja dana zadržat će se oblačno vrijeme, a prolazno u nižim područjima Gorskog kotara može biti i susnježice.
U noći i ranim jutarnjim satima još uvijek će puhati slabo do umjereno jugo koje će zatim zamijeniti umjerena do jaka bura s olujnim podvelebitskim udarima. Očekuje se i jači pad temperatura, po prilici 3-10°C.
Navečer će oborine posvuda oslabjeti, a zatim će se u noći na nedjelju i djelomično razvedriti.

Posljednji dan tjedna (nedjelja) proći će uz daljnju stabilizaciju vremena – djelomično do pretežno sunčano, ali vjetrovito vrijeme. Na Kvarneru će to biti umjerena do jaka bura koja će prema večeri okretati na umjeren vjetar sjevernog smjera, a u gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak.
Dnevni maksimalci kretat će se između 12°C i 17°C.

Detalje i aktualnosti nadolazeće promjene možete pratiti i putem naše Facebook stranice, a opsežne dnevne prognoze na našem Portalu.

Naslovna: Prikaz stanja fronte koja se nalazi sjeverozapadno od naših krajeva (satelitska snimka – 17.04.2015.); izvor: Sat24.com

Sličan sadržaj