SAD: Frontalni poremećaj prekinut će prvi niz toplijih dana na američkom sjeveroistoku

650x366_04141919_hd29-1

Sjeveroistok SAD-a konačno uživa u prvim sezonski primjerenijim i toplijim danima nakon jeseni. Nakon hladnih i snježnih zimskih mjeseci koji su donijeli nemali broj novih ekstrema, sredina travnja osmješila se svima onima koji su se zaželjeli boravka na otvorenom.
U sljedećih 7-10 dana navedeno područje očekuju temperature nalik prosjeku uz moguća mala natprosječna odstupanja.
Unatoč tome, meteorolozi izjavljuju kako je još prerano za trajno spremanje toplije odjeće.

Druga polovica travnja ipak će prekinuti idilično proljetno vrijeme zahladnjenjem na prostoru sjeveroistoka i američkog središnjeg zapada. Frontalni poremećaj, koji bi lokalno mogao donijeti i značajniji pad temperature, formirat će se nakon 20. travnja na potezu od Velikih jezera do doline Ohio i kretati prema jugoistoku. Posljedični izražajniji pljuskovi najvećim će dijelom pogoditi centralni i južni dio gorja Appalachian, gdje se očekuje i pojava temperaturne inverzije. Na većim nadmorskim visinama izgledna je i pojava slabog snijega.
Srednje dnevne temperature mjestimično će opasti 5-10°C ispod razine prosjeka za vrijeme posljednjeg travanjskog vikenda.
Regija Nove Engleske s pripadajućim saveznim državama ostat će izvan dohvata frontalnog poremećaja uz nastavak sezonski prikladnih temperatura (16-22°C).

Krajem travnja i početkom svibnja prognostički materijali iskazuju povratak toplijeg vremena, ali uz još uvijek nezaobilazan mraz u okolici Velikih jezera, gdje ovogodišnja hladnoća poljoprivrednicima već zadaje financijske gubitke zbog propalih usjeva.

Naslovna: Grafički prikaz temperaturnih odstupanja od prosjeka za drugu polovicu travnja; izvor: accuweather.com

Sličan sadržaj