Ne odlažite štedne žarulje s ostalim otpadom!

Europska unija zabranila je živine toplomjere, pod lupom su amalgamski ispuni jer sadrže i živu, ali je istovremeno (budući da je odzvonilo žaruljama sa žarnom niti) – dala »zeleno svjetlo« štednim žaruljama, koje sadrže navedeni kemijski element. Zbog sastava, iskorištene štedne žarulje podliježu posebnim pravilima zbrinjavanja, budući da je zapravo riječ o opasnom otpadu. No, nažalost procjenjuje se da je samo oko 3 posto štednih žarulja pravilno odloženo ili reciklirano, a što nije baš dobra vijest ni za naše zdravlje, a ni za naš okoliš. Je li zapravo riječ o ekološkom promašaju?

KD Čistoća apelira na građanstvo da štedne žarulje podliježu odredbama članka 53. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, stoga se te žarulje zbog sastava nikako ne smiju bacati u posude zajedno s komunalnim smećem.

– Građani upotrebljene štedne žarulje mogu zbrinuti u jedno od naših reciklažnih dvorišta, na Pehlinu i Mihačevoj Dragi. Po preuzimanju žarulja, KD Čistoća navedeni otpad distribuira prema tvrtkama odnosno koncesionarima koji preuzimaju tu vrstu otpada, navode u Čistoći. Na upit planira li Čistoća postavljati po gradu eventualno posebne posude za prikupljanje tog otpada, budući da će toga biti sve više, kažu da je za sada teško govoriti o tome.

Izvor: Novi list