Nedjelja bila zadnja u nizu stabilnih dana / Novi tjedan obilježit će kiša i vjetar (PGŽ)

Clipboard01

Kažu da slika kaže više od 1000 riječi. Pogledajte stoga naslovnu satelitsku snimku, koju je snimila NASA, a na kojoj se jako lijepo može vidjeti kakva je bila nedjelja u Hrvatskoj.

Možemo je nazvati proljetnim danom. Uz pretežno vedro vrijeme u većini područja, temperatura se penjala i do 21°C.

Tome je prethodilo nešto svježije jutro, a unutrašnjosti zemlje bilo je i jutarnje magle te je temperatura ponegdje imala i negativan predznak.

Kvarner i Gorski kotar cijelu nedjelju imaju vedrinu, a samo je lokalno ujutro bilo i magle. Temperatura se ujutro u Gorskom kotaru spustila i do 0°C, u jutarnjim satima na Kvarneru je bila 10 ili više stupnjeva.

Dan s puno sunca i bez bure na Kvarneru je rezultirao i temperaturom blizu 20°C, dok je u Gorskom kotaru bilo uglavnom iznad 10°C.

Novi Vinodolski, foto: Goran/RIMETEO

Kako je napisano u naslovu, nedjelja je posljednji dan stabilnog vremena, jer će se u novom tjednu destabilizirati Sredozemlje uz mogućnost obilnije kiše i jako puno vjetra.

O količinama i intenzitetu kiše i vjetra saznajte u nastavku.

Promjena samo što nije nastupila, a za nju će se pobrinuti snažna ciklona nad Velikom Britanijom, čija će fronta početkom idućeg tjedna stići do zapadnog Sredozemlja te stvoriti sekundarnu ciklonu koja će svoj utjecaj posebno imati na sjevernom Jadranu.

Već od ponedjeljka počet će pristizati oblaci, a do večeri je na riječkom području moguća i slaba kiša. Širenje područja s oborinama počet će kasno navečer. Zapuhat će vjetar južnih smjerova uz jačanje pa će do kasnih večernjih sati jug Kvarnera imati i olujne udare.

U utorak ujutro će fronta od pripadajuće ciklone nad Velikom Britanijom, stići do zapadnog Sredozemlja, što će prouzročiti stvaranje sekundarnog ciklonalnog centra koji će naglo jačati, ali odmah ubrzo i oslabiti.
Razlika u tlaku bit će jako izražena između centra te ciklone i našeg područja tako da se olujni udari vjetra na području PGŽ očekuju i tijekom utorka, a vrijeme će biti promjenjivo i nestabilno uz česte oborine posebno na riječkom području.

Do srijede navečer to će se polje zadržavatzi gotovona istom mjestu u zapadnom Sredozemlju, a potom se brzo i raspasti. Srijeda će stoga biti promjenjiva i nestabilna, ali i nešto manje vjetrovita od ponedjeljka i utorka, ali su i dalje mogući rijetki olujni udari vjetra južnih smjerova.
Što se tiče kiše, može pasti uglavnom manja količina, obzirom da će i sustav iz Sredozemlja biti na izmaku snaga.

No, taj će nazovimo kišni predah biti kratkog vijeka, jer već od četvrtka očekujemo novo jačanje oborina zbog prolaska frontalnog poremećaja, a po onome što se danas može vidjeti, lokalno su moguće i jače oborine uz pojavu grmljavine.
Fronta bi nas brzo trebala napustiti i za sobom bar malo stabilizirati vrijeme, jer bi zapuhao vjetar sjevernih smjerova. Kažemo bar malo, jer trajnije stabilizacije nema na vidiku. U nedjelju su čak vidljive i nove izraženije oborine koje bi potrajale i tjedan nakon.

Vrijeme u idućem tjednu obilježit će dosta kiše i vjetra posebno na Jadranu, dok će u unutrašnjosti jačih oborina biti od četvrtka. Na Jadranu treba obratiti pažnju i na valove na moru te mogućnost dizanja morske površine zbog utjecaja punog mjeseca i dubine ciklone.
Sve to uz iznadprosječne temperature zraka.

Sličan sadržaj