Sezonske prognoze postale predmet medijske manipulacije

euT2mMonInd1

U meteorologiji posljednjih godina, zacijelo se najviše prašine diže oko sezonskih prognoza. Svi žele po nekoliko mjeseci unaprijed znati kakvo će biti ljeto ili zima, dok “sporedna” godišnja doba, jesen i proljeće, nisu toliko zanimljivi, jer tijekom njh samo se pripremamo za nadolazeće ljeto ili zimu.
Problem je samo što se radi o uzaludnom trudu, jer ni danas nije moguće dati ni trend, a kamoli prognozu za nekoliko mjeseci unaprijed.

Sezonske prognoze uzele su toliko medijskog prostora da ih svatko prenosi, svatko tumači kako želi i iz njih izvlači zaključke. Ali ni to nije sve, posljednjih dana na internetu su se pojavili čak i oni koji ih daju, pri tom ne koristeći nikakvu opremu.
Za zaključiti je samo jedno, ako ne koriste ikakvu opremu, onda su ili ekstremno stručni, a to nije nitko ili su vidoviti.

Sukladno tom trendu, i mi smo prošle godine na sarkastičan način dali svoju sezonsku prognozu, a prisjetiti se možete ovdje:
Sezonska prognoza RIMETEO Tima

A ovih dana sezonske prognoze za zimu svode se na ovo.

Zima će biti oko prosjeka ili malo hladnija, biti će toplih i hladnih dana, ali mogući su vjerojatno i vrlo hladni prodori pa bi moglo biti dosta snijega. Bit će više oborina od prosjeka koje će biti u obliku snijega ili kiše, a možda ih i ne bude.

I kad pokrijete sve opcije uz napomenu da je ostvarivost prognoze 50%, jasno je da ćete prognozu sigurno pogoditi.

Meteorologija nije i ne smije biti predmet na kojem će se temeljiti senzacije, onih koji s bombastičnim naslovom žele preko noći postati popularni.

Svima njima evo jedan prijedlog. Napišite da britanski meteorolozi najavljuju najhladniju zimu u proteklih 100 godina. Ako se i ne ostvari, nije “big deal”. Uvijek ćete se moći izvući na način da sezonske prognoze nisu pouzdane (što je jedina istina), a vi ćete dobiti svojih 5 minuta “slave”.

Sličan sadržaj