Nedjeljni “smak svijeta” na Kvarneru, lokalno palo i do 40 mm kiše, zabilježena i pijavica/ Nestabilno i do kraja tjedna

@ Dražen Suvić
@ Dražen Suvić

Nakon sunca i topline u danima prije nedjelje, stigla je i ciklonalna nedjelja. Ciklona sa Sredozemlja premjestila se nad srednju Europu i donijela osjetno vlažniji i nestabilniji zrak.

Već tijekom prijepodnevnih sati na Kvarner su počeli pristizati oblaci, da bi u poslijepodnevnim satima već bilo i lokalnih nestabilnosti. Glavnina zbivanja dogodila se iza 20h kada se preko Kvarnera premještala fronta donoseći pljuskove s grmljavinom te se dalje premještala u Gorski kotar. Tijeko nedjelje u riječkom akvatoriju zabilježena je čak i PIJAVICA PRED RIJEKOM!.

Najviše kiše od automatskih postaja zabilježila je Crikvenica, u kojoj je palo 40 mm. Na službenim postajama primat na Kvarneru imao je Krk s izmjerenih 26 mm. Omišalj je dobio 16, Rijeka 13, Rab 8, a Mali Lošinj 2 mm kiše. Nejednake raspodjele oborina bilo je i na području Gorskog kotara. U Crnom Lugu izmjereno je 15, u Delnicama 12, a u Pargu 7 mm kiše.
U Istri, do koje su grmljavinske nestabilnosti prve došle, palo je između 10 i 20 mm kiše, dok su Lici oborine uglavnom izostale.

Fronta se brzo premjestila tako da je do ponoći kiša uglavnom i prestala. Temperature su ponovno pale.

Nestabilno vrijeme nastavilo se i tijekom ponedjeljka. Riječko područje i Gorski kotar imaju naoblaku, a pljuskova (14h) ima uz granicu sa Slovenijom. Na otocima je prisutna i vedrina. Zbog oblaka u Rijeci je tek 20°C, a u sunčanijem Malom Lošinju 23°C.
Gorska područja su još hladnija. Na Platku je samo 10, a u Pargu 13°C.

Ciklona će i idućih nekoliko dana podsjećati na svoje prisustvo. Upravo nad našim područjem kružit će vlažan i nestabilan zrak. Gotovo svakodnevno postojat će mogućnost lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, a bit će i sunčanih razdoblja. I tako sve najmanje do kraja tjedna.
Svo to vrijeme temperature ispod prosjeka za doba godine.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Radar

Detektor munja

Rijeka; Damir Car

Rijeka; Denis Flego

Rijeka; Jopy/RIMETEO

Sličan sadržaj