Neobično hladno vrijeme stiže u dijelove Sjeverne Amerike

650x366_07121806_hd20

Da je zima, onda vijest o dolasku polarnog vorteksa i ne bi bila neka vijest. Ali kad polarni vorteks stiže ljeti, to je onda vijest čak i Amerikancima i Kanađanima, koje je protekla zima naučila koliko surova i hladna može biti.

Dok ovo pišemo nalet grmljavinskih oluja u kojima ima i jačih nevremena s tučom zahvatio je američki Srednji zapad, a nastavit će se i tijekom ponedjeljka, nakon čega će se otvoriti put hladnoći sa sjevera.

Učinak sunca i srpnja malo će umanjiti ovaj prodor, ali će i dalje biti neobično hladno vrijeme za doba godine. Situacija će biti identična polarnim prodorima tijekom zime. Dio polarnog vorteksa odvojit će se od Arktika i idući tjedan spustiti južnije.

Neće biti snijega, temperatura ispod nule, ali će biti opasnih oblaka, hladnih dana i mogućnosti pijavica na toplijem dijelu Velikih jezera.

To konkretno znači da bi se temperature noću lokalno mogle spustiti i blizu nule, a danju neće prelaziti 15°C. Mogućnost jačih nevremena, bit će svakodnevna, a to sa sobom veže mogućnost nastanka materijalne štete, opasnih situacija za ljude, obilnih oborina pa čak i poplava.

Situacija bi se s odmicanjem idućeg tjedna trebala malo smiriti.

Sličan sadržaj