Neočekivani neverin donio olujni vjetar, malo kiše i manji pad temperature

“U predvečerje, iznenada, ni od kog iz dubine gledan, pojavio se ponad grada oblak jedan.” Početni stihovi pjesme “Oblak” Dobriše Cesarića nekako najbolje opisuju što se događalo na području sjevernog Jadrana u noći sa subote na nedjelju.

U subotu navečer nad područjem sjeveroistočne Italije i zapadne Slovenije razvio se olujni sustav, koji nije postojao na prognostičkim kartama niti jednog prognostičkog modela, a zbog čega nitko nije očekivao da će u noći na nedjelju doći do njegovog jačanja i spuštanja na Istru pa čak i dio Kvarnera.

Večer je počela gotovo idilično, uz mjesečinu, toplinu i nimalo vjetra. Prema ponoći došlo je do porasta naoblake od spomenutog sustava, a zatim se sredinom noći dogodilo spuštanje oborina i na Istru. U početku je bilo grmljavine, ali sa slabljenjem oluje i ona je prestajala, a zadržala se tek slaba kiša.

Ono što je bilo opasno u svemu je da je taj nenajavljeni sustav “proizveo” olujni vjetar sjevernih smjerova koji je brzo i naglo ojačao, upravo suprotno modelima koji su najavljivali tišinu. Neverin je uhvatio nespremne nautičare uz zapadnu obalu Istre te je opet bilo hitnih intervencija, bez većih posljedica.

Jako je puhalo i u Rijeci, uz poneki olujni udar. S približavanjem jutra ovaj MCS (mezoskalni konvektivni sustav) oslabio je te se premjestio i sve do Karlovca.
Na cijelom području prolaska donio je vrlo malo kiše, na većini područja tek u tragovima pa izuzev Slatine (2 mm) nigdje nije palo više od 0.5 mm kiše.
Uz njegov prolazak i vjetar sjevernih smjerova zabilježen je i manji pad temperature zraka.

Svejedno nedovoljno da bi se izbjegla tropska noć. U Rijeci se temperatura nije spustila ispod 23°C, u Rabu ispod 24°C, a u Malom Lošinju ispod 25°C, dok ni u Pargu nije bilo niže od 17°C.

Tijekom nedjelje vrijeme je sunčano, vruće i sparno. Temperature u 14h kreću se od od 28 do 32°C u gorju te do 34°C na sjevernom Jadranu.

U novi tjedan ući će se također s vrućinom, ali uz mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom, posebno u utorak pa će od utorka i temperatura pasti.

Naslovna: Animacija sustava na radaru, ARSO

Sličan sadržaj