Temperatura mora u Crikvenici i Krku dosegnula 28°C!

Za vrućih ljetnih dana, uvijek se ponavlja ista priča: klonite se sunca, pijte puno tekućine, osvježenje potražite u morima, rijekama, jezerima. Taj recept za traženje osvježenja možda drži vodu na području Rijeke gdje je more tradicionalno hladnije od ostatka Kvarnera, ali na drugim lokacijama more se zna izuzetno zagrijati.

Jedna od lokacija s jako toplim morem je i Crikvenica gdje se tijekom ponedjeljka temperatura u moru na 2 metra dubine popela do tropske vrijednosti od čak 28°C! Skoro pa izjednačene temperature mora i zraka jamac su da se jučer u Crikvenici bilo teško osvježiti. Slično je bilo i u Krku s identičnom temperaturom mora.
Nešto je bolja situacija na drugim mjernim lokacijama na Kvarneru, jer je more ipak koji stupanj svježije, dok je najhladnije na riječkom području.

Za prijeko potrebno snižavanje temperature mora pobrinut će se bura koja će puhati u četvrtak te izmiješati slojeve mora te njegovu temperaturu učiniti primjerenijom. A do tada nestabilno vrijeme, ali ne vruće kao prethodnih dana.

U ponedjeljak je bilo vruće, ali PGŽ je opet bila osjetno ugodnija u odnosu na ostatak Hrvatske, gdje je na čak 20 mjernih postaja izmjerena temperatura od 35 ili više stupnjeva, a najviših 37.7°C imao je Knin.
U PGŽ je najtopliji bio Mali Lošinj s 34.5°C, Omišalj je imao 33.2°C, Rab 32.5°C, Rijeka 32°C, a u Pargu temperatura čak nije dosegnula niti 30°C. Izmjereno je ugodnih 26.8°C.

Svježije je i tijekom utorka gdje je iz nestabilniju atmosferu prisutan i vjetar koji situaciju čini malo ugodnijom. Prema mjerenju od 14h u Rijeci i Rabu je 30°C, Malom Lošinju 32°C, a u Pargu za ljeto svježih 24°C. Istovremeno je u Slavoniji do 35°C, a na jugu Dalmacije i do 37°C. Tijekom večeri i noći premještat će se fronta uz koju su moguća i nova nevremena.

Prognostički modeli do vikenda vide nešto nestabilniju atmosferu, uz mogućnost pljuskova, posebno u zaleđu obale te u Gorskom kotaru. U četvrtak će puhati i jaka bura koja će doprinijeti lakšem disanju, a temperature držati do 30°C.

Naslovna: Denis Hren

Sličan sadržaj