Nestabilan blagdanski vikend | Više kiše u srijedu, a od petka stabilnije

Izrazito dinamične vremenske prilike obilježile su kraj prošlog tjedna u većem dijelu zemlje, a posebno na Jadranu.

Prvo je u Slavoniji u petak temperatura porasla i do 22°C, a onda se tijekom subote preko Hrvatske premještala grmljavinska fronta. Najzanimljivije je bilo u Dalmaciji, gdje su zabilježeni i lokalno izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom uz pojavu tuče. Puhalo je mjestmice i olujno jugo. U Splitu je izmjeren udar od 108 km/h. Osim vjetra, probleme je napravila i plima, koja je u kratkom vremenu potopila rivu u Starom Gradu na Hvaru, a plavljenja obale bilo je mjestimice na drugim lokacijama.

Split

Osim u Dalmaciji, pljuskova ili obilnije kiše bilo je mjestimice u unutrašnjosti zemlje na zagrebačkom području do 50 mm), a dolazilo je i do bujičnih poplava (Ivanec).

Što se PGŽ tiče, najviše kiše u subotu je dobilo područje otoka Raba, i preko 50 mm te Platak, dok je na riječkom području kiše bilo u manjim količinama.

Na Uskrs je prevladala promjenjiva ili pretežna naoblaka, a u poslijepodnevnim satima nekoliko jačih pljuskova zabilježeno je u PGŽ. Bilo je i pojave tuče kao i prolazne grmljavine.
Padalo je i mjestimice u Istri uz pojavu tuče, a prema kraju dana vrijeme se smirilo.

Radar

Rijeka

Crikvenica

Hreljin

Dalmacija je u planinama dobila i snijeg. Oko 20 cm izmjereno je na Dinari, a zabijelili su se još i Kamešnica i Mosor i Biokovo. Prolaznog snijega mjestimice je u noći na nedjelju bilo čak i u Zagori.

Dinara

Za razliku od subote kada je dominirala južina, u nedjelju su oborine stizale u sjeverozapadnoj struji pa je bilo i malo hladnije, što objašnjava gore spomenuti snijeg.

U ponedjeljak se vrijeme smirilo u cijeloj zemlji pa je bar djelomice sunčano, a na većini područja je i pretežno vedro. Pogled na satelitsku snimku otkriva da neće tako dugo ostati, jer sa zapada stiže nova količina oblaka, a s njom i kiša koja će u PGŽ posebno biti intenzivna u srijedu, kada mjestimice može pasti preko 50 mm oborine.

Od petka stabilnije.

Sličan sadržaj