Nestabilan četvrtak i petak, subota i nedjelja (prolazno) stabilnije

Ovo nestabilno razdoblje koje je u tijeku uvjerljivo je najviše kiše donijelo Dalmaciji. Od nedjelje do četvrtka ujutro u Komiži na otoku Visu palo je i blizu 200 mm kiše. Osim Komiže, najviše kiše dobilo je dubrovačko područje, dolina Neretve i splitsko područje. Kiše je bilo i unutrašnjosti Hrvatske, a najmanje je palo na sjevernom Jadranu a nekoliko dana upravo ovaj dio Hrvatske bio je i najtopliji.

Zato je sjever Jadrana imao buru koja je nekoliko dana ometala pomorski i kopneni promet i zbog koje se more ohladilo na samo 19°C, iako je prije dolaska zahlađenja Crikvenica ne tako davno imala i 26°C.

Ovaj tjedan do sada u PGŽ je obilježilo promjenjivo oblačno vrijeme, uz poneki lokalni pljusak, a to se dogodilo i tijekom četvrtka.
Nakon pretežno vedrog jutra, u kojem je temperatura bila u gorju od 11°C do 16°C, uz obalu od 21°C do 23°C te na otocima od 18°C do 23°C, odmicanje dana donijelo je i stvaranje jače naobake, s kojom je u poslijepodnevnim satima bilo i kraćih lokalnih pljuskova, kao što se može vidjeti i na sljedećim prikazima radara i satelita (naslovna).

Temperature su oko 15h u gorju bile između 14 i 20°C, a na Kvarneru od 23 do 28°C.

Još će nestabilnije biti tijekom petka. Lokalnih pljuskova s grmljavinom može biti u Gorskom kotaru i Kvarneru, kao i u većem dijelu unutrašnjosti te u Istri. Za razliku od većine ovog tjedna, pljuskovi u Dalmaciji se ne očekuju ili će biti jako rijetki.

Subota i nedjelja će posvuda u Hrvatskoj biti stabilnije i toplije, ali radi se samo o prolaznoj stabilizaciji, jer već u novom tjednu bit će opet nestabilnije. U ponedjeljak pljuskovi prvo u unutrašnjosti, a zatim i na sjevernom Jadranu, a takvo vrijeme vidi se i u nastavku tjedna.

Sličan sadržaj