Nestabilan (i) petak, vikend će biti ne i posve stabilan uz temperature do 30°C


Prekrasan kumolonimbus u zalaz sunca
25.5.2018. Veli Lošinj
Foto: Sandro Puncet

Već se teško prisjetiti kad je jedan dan na području sjevernog Jadrana i Gorske Hrvatske prošao, a da nije bilo lokalno jačih razvoja oblaka i pljuskova s grmljavinom. Iznmika nije bio ni petak.

Uz vrlo toplo vrijeme, relativna vlažnost zraka bila je prilično visoka pa je već sredinom dana na granici sa Slovenijom počeo razvoj oblaka, u samo sat vremena na različitim lokacijama došlo je do nastanka olujne naoblake koja se, kako je poslijepodne odmicalo počela spajati.

Lokalno je uz grmljavinu bilo i pojave tuče. Na području PGŽ automatske postaje na Pljusak mreži nisu bilježile zamjetniju kišu, iako je zasigurno u riječkom zaleđu bilo lokacija s obilnijom kišom, bar se tako moglo zaključiti po radarskom odrazu.
U Rijeci se kiša manifestirala kroz poneku kap, jer se oborina raspadala pred Rijekom ili ju zaobilazila.

U Istri je bilo lokalno i izraženijih oborina. Na Pljusku je najviših 27 mm izmjereno u Roču, a 26 u Humu. U unutrašnjosti Hrvatske prema istom izvoru, najviše kiše palo je u Bilju, i to 40 mm, u zaleđu Dalmacije do 10 mm.

Dani su nešto topliji pa je maksimalac od petka u Rijeci iznoso 27°C, Rabu 28°C, Pargu 23°C. Temperatura mora je uglavnom 22 do 24°C, a treba naglasiti da je more toplije od prosjeka i do 3°C.

Vikend će biti stabilniji i vrlo topao ili vruć uz temperature na Kvarneru i do 30°C, ali i dalje ne možemo jamčiti posve stabilno vrijeme, posebice ne u Gorskom kotaru i zaleđu obale. Nove izraženije nestabilnosti moguće su već u idućem tjednu.

Sličan sadržaj