Nestabilan i promjenjiv tjedan uz prvu marčanu buru i snijeg u višem gorju

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja od prosječne temperature na 850 hPa (~1500 m.n.v.) gdje se vidi kako će naše područje u četvrtak nakon gotovo 48 dana ponovno spustiti temperature u prosječne vrijednosti, u gorju čak i blago ispod prosječne!

Uvod

Ulaskom u klimatološko proljeće iz dana u dan bilježe se oborine u županiji, a čini se kako ni uz Skandinavsku anticiklonu nema naznaka dugotrajnoj stabilnosti, kao ni dolasku ozbiljnije hladnoće koja bi mogla zaprijetiti poljoprivredi pa iako zima nije podarila zimsko vrijeme u svom posljednjem mjesecu, možda i bolje da proljeće barem zasad ne nudi neke „opasne” prilike.

U nizu nekoliko ciklona očekuje nas dosta oborina i manjak sunčanih sati, a kratkotrajnu pauzu od oborina i šansu za skupit malo vitamina D omogućit će prva marčana bura.

Sinoptička situacija

Na vrijeme je u ponedjeljak utjecala ciklona koja se pomicala iz Jadranskog mora prema Grčkoj gdje se i danas nalazi. Odmakom ciklone dalje od našeg područja nastupit će djelomična stabilizacija vremena, no zbog novog nastanka sekundarne ciklone na području Genove, ubrzo će ponovno nastupit oblačno vrijeme uz nove oborine.

Sekundarna ciklona razvit će se zbog pritjecanja nešto hladnijeg zraka na područje središnje i sjeverozapadne Europe, a pomicanjem hladne fronte tog „bazena” hladnijeg zraka, u podnožju Alpa stvorit će se spomenuta sekundarna ciklona. Time će dio utorka i srijede ponovno proći pod nestabilnim vremenom, a odmakom ciklone dalje na istok prema našem će području zapuhati sjeveroistočno visinsko strujanje koje donosi prvu marčanu buru.

Sjeveroistočno visinsko strujanje bit će produkt prostrane i jake anticiklone koja se smjestila na području Skandinavije te po svojoj prednjoj strani spušta hladan zrak na područje istočne i dalje prema jugoistočnoj Europi. Odmakom sekundarne ciklone naše će područje ući pod utjecaj tog strujanja koje će omogućiti pritok malo hladnijeg zraka s obzirom da će se hladan zrak putem od istočne Europe prema nama dosta zagrijati.

Prikaz sinoptičke situacije u četvrtak kada će zapuhati prva marčana bura kao produkt jačanja sjeveroistočnog visinskog strujanja (plava strelica), a uz pritok i dalje vlažnog i toplijeg zraka zbog ciklone kod Srbije (crvena strelica) i dalje će biti moguće oborine koje će u gorju prelaziti u snijeg. Izvor : Neverin, dorada RiMeteo

Uz i dalje blizu smještenu sekundarnu ciklonu koja će tada biti kod Srbije, moguće su i prolazne oborine u sjeveroistočnom visinskom strujanju koje će u gorju biti u obliku snijega, a na Kvarneru kao prolazna slaba kiša.

Na području istočnog Atlantika, odnosno zapadne obale Europe, narednih će se dana razviti duboka i jaka ciklona koja će postepeno zahvaćati i naše područje s obzirom da će se Skandinavska ciklona malo pomaknuti prema sjeveru. Zbog toga je izgledno da će vikend proći pod izraženim jugozapadnim visinskim strujanjem koje će ponovno uzrokovati nailazak toplog i vlažnog zraka po visini, a samim time i orografskih oborina koje na našem području nisu nepoznanica.

Prikaz sinoptičke situacije za vikend kada ćemo ući pod utjecaj jake ciklone na zapadu Europe koja će omogučiti jačanje jugozapadnog visinskog strujanja, a koje će nama donijeti novo zatopljenje, južinu i kišu. Izvor : Neverin, dorada : RiMeteo

Dakle slijedi nam nekoliko promjenjivih dana uz kratkotrajnu pauzu od vlažnog i kišovitog vremena tijekom četvrtka i petka kada će zapuhati prva marčana bura, no ubrzo će ju zamijeniti nova južina i oborine koje bi vikend trebale vratiti jesenski doživljaj.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak uz umjerenu visinsku naoblaku, a od sredine dana u zaleđu Kvarnera povremeno i potpunu uz mogućnost za prolaznu kišu. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, popodne pretežito zapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke do 3°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Srijeda uz umjerenu do potpunu naoblaku osobito na sjeveru Kvarnerskih otoka i zaleđa Rijeke te u gorju u drugom dijelu dana kada će padati slaba do umjerena kiša, lokalno s obilnim količinama dok je jug Kvarnera izgledno da će ostati suh uz moguća sunčana razdoblja. Ukupno bi moglo pasti do 30 mm kiše, a po vrhovima planina i malo snijega. Zapuhat će slab do umjeren istočnjak, na jugu Kvarnera jugozapadnjak, a krajem dana istočnjak će okrenuti na umjerenu buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke do 4°C, a u Gorskom kotaru od 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je da će najviše oborina biti na Kvarneru, a južni dijelovi mogli bi proći i suhi!. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak još do sredine dana oblačno uz povremenu slabu do umjerenu kišu koja će u gorju iznad 700 m.n.v. prelaziti u snijeg. Sredinom dana na Kvarneru će doći do prestanka oborina i postepenog kidanja naoblake pa će ostatak dana prevladavat pretežno vedro dok u gorju uz i dalje umjerenu naoblaku. Ukupno bi moglo pasti novih 1 – 25 mm kiše na Kvarneru, a u Gorskom kotaru iznad 700 m.n.v. 1 – 20 cm snijega osobito pri vrhovima planina. Zapuhat će umjerena i jaka bura, osobito na istoku Kvarnera gdje će udari lokalno biti orkanski. U Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C.

Prikaz brzine udara vjetra u četvrtak ujutro kada će bura biti na svom vrhuncu. Izvor: Istramet

Petak pretežno vedar. Puhat će umjerena do jaka bura, na istoku Kvarnera s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C.

Prikaz visine snijega u petak ujutro nakon razvedravanja, vidljivo je da će snijeg zabijeliti gorje iznad 700 m.n.v., a naj obilnije količine mjerit će se iznad 1000 m.n.v. gdje bi lokalno moglo pasti i preko 15 cm ! Snijeg bi trebao zabijeliti i vrh Učke. Izvor : Meteoadriatic

Vikend ponovno u znaku južine i oborina koje će svakodnevno povremeno padat u obliku kiše. Temperaturno ponovno toplije – iznad prosjeka.

Sličan sadržaj