Nestabilan vikend, glavnina kiše u nedjelju

Trosatna količina oborina, termin od 11 do 14 sati, model ALADIN/HR; Izvor: meteo.hr

Početkom ovoga tjedna svjedočili smo izraženom hladnom prodoru kakvog se ni srce zime ne bi posramilo. Snijeg je na Kvarneru padao do mora, a snježna se granica zadržala na 200 metara dok se primjerice na Cresu zabijelilo i uz more. Gorje je također skupilo solidne centimetre, no snijeg se vrlo brzo otopio narednih dana, što zbog visoke temperature tla, što zbog visokih dnevnih temperatura, jedino ga je još ostalo po vrhovima planina.

Sinoptička situacija

Nadolazeći vikend ne ide u prilog zadržavanju snijega, ali će zato svakako olakšati muku poljoprivrednicima jer se temperature ne bi trebale spuštati u minus. Nad sjevernim Atlantikom se i dalje nalazi prostrana anticiklona koja tvori blok ciklonama na tom području. Južnije od nje se smjestilo nekoliko ciklonalnih sustava na granici tople i hladne zračne mase koju je spustio anticiklonalni blok. Još jedna duboka ciklona smjestila se iznad Skandinavije i time pripomaže anticikloni u spuštanju hladnog zraka sa Sjevernog pola prema Europi.

Sinoptička situacija; Izvor: Met Office

Kako se hladan zrak bude spuštao prema nama, nailaskom do Francuske jedna od ciklona kod Azora će dodatno ojačati te se krenuti premještati uz frontu prema središnjoj Europi, a naše će se područje naći pod utjecajem južnog sektora te ciklone, odnosno toplijeg i vlažnijeg iako će ciklona proći po zapadnoj strani Alpa. Stoga se za vikend očekuje novo pogoršanje vremena s kišom, a početkom narednog tjedna hladna će se fronta spustiti do Alpa i time potencirati novu sekundarnu ciklonu kod Genove o kojoj ćemo detaljno pisati u novoj tjednoj najavi.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana na čitavom području umjereno do pretežno oblačno. Na Kvarneru uz slabo do umjereno jugo, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Večernje temperature na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

U subotu nas očekuje promjenjiv dan, već od jutra uz umjerenu naoblaku, povremeno i potpunu, a vrlo slabih oborina može biti u gorskim predjelima dok navečer stiže jače naoblačenje sa zapada. Na Kvarneru slabo do umjereno jugo, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U nedjelju već u noćnim satima stiže kiša koja će povremeno padati čitav dan, nešto češće u zaleđu Rijeke i gorju. Do kraja dana bi se moglo skupiti 1 – 15 mm, lokalno do 30 mm. Jugo na Kvarneru i jugozapadnjak u gorju će ojačati na umjeren do jak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

U ponedjeljak će se nastaviti slično vrijeme kao u nedjelju, uz još malo više kiše. Jugo će i dalje puhati sličnom jačinom, a temperaturno možda stupanj više od nedjelje.

Sličan sadržaj