Nestabilna atmosfera: Mogućnost svakodnevnih pljuskova, Rijeka u ponedjeljak bila najtoplija u Hrvatskoj

Oko otoka Cresa, Sandro Puncet, 0616

Za razliku od prošlog tjedna kojeg je obilježilo stabilnije vrijeme, već je nedjelja dala naslutiti u kojem smjeru će se odvijati vremenske prilike ovaj tjedan. Pristigla je naoblaka, a s njom i vlažniji i nestabilniji zrak. Ipak, još je tijekom nedjelje izdržalo bez problema, što se ne može reći za ponedjeljak.
Unutrašnjost je već u nedjelju dobila pljuskove, od čega su negdje bilježena i jača nevremena, primjerice u požeškom kraju.

Unatoč oblacima temperatura je tijekom nedjelje u Rijeci porasla do 35°C, ali je to ipak bilo manje od Knina, koji je imao izmjereno 37°C, najtoplije ovog ljeta, što dosta i govori koliko je ovo ljeto umjerenije od prošlog.
Na otocima Kvarnera živa u termometru, prema dostupnim službenim podacima, narasla je do 34°C u Omišlju, 32°C u Rabu te 30°C u Malom Lošinju. Tek malo bolje bilo je u Pargu na vrućih 29°C.

U ponedjeljak je došlo do jače destabilizacije vremena pa su bilježeni i jači razvoji naoblake uz pljuskove s grmljavinom, koji su bili jako lokalni pa je primjerice na zapadu Rijeke unutar jednog kilometra palo od poštenog pljuska do tek par kapi.
Slično je bilo i na ostalim područjima PGŽ, a na kraju se ipak samo pamte brojke, i to u Pargu 2 mm, a na riječkom aerodromu 1 mm.
Temperaturno je Rijeka dočekala svojih 5 minuta “slave” te tijekom ponedjeljka, uz najvišu dnevnu temperaturu od 33.5°C (isto koliko i aerodrom) postala najtoplija u Hrvatskoj. U Malom Lošinju izmjereno je 33°C, a u Pargu malo svježijih 26°C.

No, tih par kapi kiše samo je dodatno potaknulo sparinu pa se i u utorak nastavilo slično vrijeme, vruće i sparno, a pljuskovi su lokalna pojava, trenutno samo u Istri i istočnom dijelu Gorskog kotara.
dDa je teško vrijeme, potvrđuju i temperatura od 14h: Buzet, Cres i Rab 34°C, Opatija, Rijeka i Senj 33°C, Bakar, Baška, Mali Lošinj i Omišalj 32°C, Malinska i Pazin 31°C, Cernik, Hreljin, Kukuljanovo, Pula i Rabac 30°C, Otočac 28°C, Gospić 27°C, Brinje 26°C, Crni Lug i Delnice 25°C, Parg i Plitvička jezera 24°C te Zavižan 19°C.
Na te temperature treba dodati još koji stupanj zbog relativne vlažnosti zraka od preko 40 posto.
U moru kod Opatije ne možete se ni osvježiti, jer već drugi dan za redom plutača javlja 28°C. Drugdje je ipak malo svježije s temperaturom 24 ili 25°C.

Niti srijeda neće donijeti poboljšanje situacije. Upravo suprotno, očekuje se još toplije i još sparnije vrijeme uz prijetnju lokalnih pljuskova s grmljavinom posebno u zaleđu obale te Gorskom kotaru i Lici. Međutim, kako se radi o lokalnim razvojima naoblake, ne može se 100% reći da pljuskova neće biti i na samoj obali, pa čak i otocima, iako najnoviji prognostički materijali isključuju tu mogućnost.

Zato će mogućnost pljuskova još dodatno porasti za četvrtak. I ne samo to, moguća su i jača grmljavinska nevremena, posebno u gorju te zaleđu obale, a lokalni pljuskovi s grmljavinom uz obalu. Otoci, posebno južni bi i iz ove situacije mogli izvući najmanje, a prognostički modeli sveli su mogućnost pljuskova na minimum.

Od petka do kraja tjedna nastavit će se vruće i sparno vrijeme, uz mogućnost lokalnih pljuskova.

Sve u svemu teško vrijeme, ali i dalje bez niza dana od preko 35°C, a već smo na kraju srpnja. Potpisujemo, a vjerujemo i vi, da tako ostane i u kolovozu.

Foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj