Nestabilna subota u Hrvatskoj / Nevrijeme zahvatilo Bosnu i Hercegovinu

10636094 816240145073614 5242857291234992120 n

Današnji dan u Hrvatskoj bio je još jedan meteorološki zanimljiv, a omogućila nam ga je ciklona skupa sa frontom.

Prve nestabilnosti zabilježene su u Istri u rano jutro. Fronta se postupno preselila nad Kvarner, pa prema jugu Jadrana i unutrašnjosti. Najintenzivnije nestabilnosti zabilježene su u poslijepodnevnim satima, kada se izražena oborinska linija kretala od središnje Italije, preko Jadrana, sjeverne Dalmacije i Bosne i Hercegovine do Slavonije. Kratkotrajno, ali izraženo kišno nevrijeme s grmljavinom, oko 18 sati je zahvatilo splitsko područje.

Skupa s prolaskom fronte, bilježio se i pad temp. zraka uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove. U Rijeci se tijekom cijelog dana temp. nije penjela iznad jesenskih 22°C. U Kninu je u 13 sati izmjereno vrućih 30°C, da bi se u 17 sati temperatura prepolovila do svježih 15°C. U Gospiću je oko 14 sati izmjereno samo 15°C. Ipak je najladniji bio Zavižan sa 11°C. Što se tiče ostalih temperatura zraka u unutrašnjosti Hrvatske u Slavoniji se mjerilo do 27°C, a u Krapini, Sisku, Zagrebu tek najviših 19°C.

Prema podacima DHMZ-a, najviše je kiše zabilježeno na Rabu, 64 mm. Spomenimo da je u Zadru u posljednja tri dana palo 56 mm, što je više od prosjeka za mjesec kolovoz koji iznosi 53,5 mm.

Gledajući podatke sa pljusak.com, najviše kiše je palo na mjernoj postaji Baška, na otoku Krku (59,4 mm). Od ostalih postaja u PGŽ, slijedi Cres sa 34 mm, Cernik 29, Pag 24 itd.

U poslijepodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu.

Oko 18 sati pljuskovi i grmljavina, tuča i jak vjetar zahvatili su područje Bijeljine.

“Veselo” je bilo i u Doboju, u kojem je u kratkom vremenu pala velika količina kiše, a najgore je bilo u naselju Poljice. Zabilježene su i poplave.

Veliko nevrijeme, praćeno jakom kišom, pogodilo je i Zvornik, a tuča je pogodila i Gračanicu, Srebrenik, Tešanj i Usoru. Olujno nevrijeme je čupalo drveće, skidalo krovove na kućama i drugim objektima. Obilne kiše poplavile su brojna domaćinstva.
tucabih1

Foto: tuča u BiH (klix.ba)

Naslovna: jaka nevremena od Italije, preko Hrvatske do Bosne i Hercegovine

Sličan sadržaj