Nestabilno i nakon fronte, osjetno svježije u odnosu na prošli tjedan / Olujni udari bure za kraj srpnja

web_fronte_sutra12

Hladna fronta prošla nas je u noći sa subote na nedjelju, donijela obilnije oborine i pad temperature zraka. Obično se nakon fronti vrijeme stabilizira, no ovaj put to nije bio slučaj.

Nedjelja je bila samo za nijansu stabilnija, no već tijekom ponedjeljka vratile su se lokalne nestabilnosti u PGŽ. To se prvenstveno odnosi na područje Gorskog kotara, gdje je na mjernim postajama palo između 11 i 14 mm kiše. Nešto oborina u obliku prolaznih pljuskova bilo je u ponedjeljak navečer i u noći na utorak i na riječkom području, zbog čega je u utorak u 8h u kišomjerima DHMZ-a na Kvarneru (riječko područje) “jednoglasno” osvanuo 1 mm.
Toliko su mjerili Bakar, Rijeka i Omišalj.

Više kiše i nestabilnosti bilo je od subote do utorka u unutrašnjosti Hrvatske. 24 mm kiše palo je tijekom ponedjeljka u Varaždinu, 16 mm na Bilogori i u Križevcima, 12 mm u Bednji itd.
Treba svakako istaknuti činjenicu da je od subote do utorka ponedgdje palo i do 90 mm oborine, te postaja u Zagrebu na Maksimiru ima i prijeđen srpanjski prosjek.

Nakon subote svježiji su dani u gorju i unutrašnjosti, ali i posebno na riječkom području, dok Dalmacija previše od fronte nije ni osjetila, a tome svjedoči i 35°C u Mljetu od ponedjeljka.

Za kraj, srpanj nam sprema još jednu frontu koja će na vrijeme djelovati u četvrtak, lokalno u gorju i unutrašnjosti ponovno donijeti do izraženijih grmljavinskih nestabilnosti.
Za razliku od prethodne fronte, ova bi se oborinski trebala manje osjetiti na Kvarneru, ali će zato bura na Kvarneru imati mjestimice i olujne udare (i sušiti oborine), čak i na riječkom području, a temperatura tijekom dana biti do 25°C.

Nestabilno bi trebalo biti i u prva dva dana kolovoza, dok bi od 3. kolovoza nastupila stabilizacija vremena uz porast temperatura od 5. kolovoza i preko 30 stupnnjeva na Kvarneru, što je naznaka povratka i ljetnih vrućina.

Naslovna: Sinoptička situacija za srijedu, Izvor: DHMZ

Sličan sadržaj