Kakav je vremenski trend za kolovoz?

CKligIQWUAAwU0A

Srpanj samo što nije istekao, a Europi je donio dva različita tipa vremena. Sjeveru i zapadu iznadprosječne količine kiše i svježinu. Bilo je valova vrućina, ali su oni trajali tek koji dan i brzo svoje mjesto prepuštali svježini.

Puno je ozbiljnija situacija na vrućem južnom dijelu Europe gdje je vrućina trajala s nekim prekidima i cijeli mjesec, donoseći izndprosječno toplo vrijeme čak i za 10°C, što nikako nije normalno.

Kolovoz, ako gledamo Europu u cjelini neće donijeti neku bitniju promjenu sinoptičke situacije. Nastavit će se tipičan “El Nino trend” kao što je bio slučaj i 2012. godine.
Očekuje se nastavak srpanjske situacije. Hladni Atlantik, donosit će u UK svježe i kišovito vrijeme, a pregrijano Sredozemno more, s temperaturom i do 32°C,nastavit će doprinositi iznadprosječnim temperaturama Mediteranskom bazenu.

Hladnije i kišovitije vrijeme očekuje se u UK, Skandinaviji i Rusiji, a Sredozemlju suša i visoke temperature, ali s ponekom iznimkom koja će ipak dobiti i oborinski i temperaturno vrijeme oko prosjeka.

Naslovna: Temperatura površine dijela Atlantika i Sredozemlja; Izvor: WSI Energy

Sličan sadržaj